Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă va putea asigura, în câţiva ani, după darea în folosinţă a unităţilor 3 şi 4 ale CNE, 30-40 la sută din consumul energetic al ţării, a declarat, joi, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Tudor Şerban.
„Vom avea posibilitatea ca în câţiva ani România să aibă patru grupuri care să asigure aproximativ 30-40 la sută din consumul energetic al ţării. Iar dacă lucrurile vor merge bine în continuare, Guvernul se gândeşte chiar la o nouă centrală nucleară care urmează să fie amplasată într-unul din locurile analizate de specialiştii noştri”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Cernavodă, Tudor Şerban.
Secretarul de stat a menţionat că investiţia pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă este cea mai importantă derulată în prezent în România.
„Este o investiţie importantă, eu zic că este cea mai importantă la această oră din România, care se realizează cu investitori străini”, a mai spus Tudor Şerban.
Unităţile 1 şi 2 de la CNE Cernavodă au primit, joi, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Cernavodă, autorizaţiile de funcţionare şi întreţinere pentru următorii trei ani din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare.
Autorizaţiile sunt emise în baza unei documentaţii de securitate nucleară întocmită pentru fiecare unitate în parte. În cadrul acestor documentaţii au fost analizate modificările de proiect realizate în centrală pe perioada de valabilitate a autorizaţiei precedente, stadiul de realizare a programelor pe centrală, evenimente semnificative în exploatare. Centrala de la Cernavodă este singura unitate din România de producţie a energiei electrice din surse nucleare.
Centrala funcţionează cu două reactoare, care anul trecut au asigurat 21% din producţia de electricitate la nivel naţional. Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
SURSA: Mediafax