CNIR începe să prindă viaţă.
"Compania Naţională de Investiţii Rutiere, suntem în proces de o demara acum şi vrem un nucleu operaţional la începutul anului viitor, în februarie-martie, care să preia deja primul proiect, care ar fi Piteşti – Sibiu", a spus Buşe, la Europa FM.
În ceea ce priveşte Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), autorităţile doresc să o implice în proiecte mai uşoare sau de complexitate medie, cum ar fi execuţia de centuri ocolitoare.
"CNAIR a făcut în regie proprie groapa de la Orăştie – Sibiu (tronsonul Cunţa-Sălişte – n. r.), au mai luat în regie proprie centura ocolitoare Suceava, Agigea, Zalău, Balş. Urmărim, de asemenea, să creştem gradul de profesionalizare a CNAIR, implicându-i în proiecte mai uşoare sau de complexitate medie. Unde se cam trage linie? Unde intervine, ca de exemplu la Slatina, unde trebuie făcut un pod. Acolo depăşeşte capacităţile actuale ale CNAIR", a explicat Buşe.
Ministrul a dat asigurări că pe tronsonul Cunţa – Sălişte se circulă fără probleme, însă se colectează date în continuare privind calitatea lucrării. În plus, autorităţile sunt în discuţie cu o companie internaţională pentru a realiza o expertiză a calităţii execuţiei celor 22 de kilometri ai Autostrăzii Orăştie-Sibiu.
"Pe acest tronson, Cunţa – Sălişte, nu sunt probleme, dar monitorizăm cu mare atenţie. Sunt şi senzori de mişcare, se colectează date, dar nu ne vom uita doar la această secţiune reparată. Suntem pe punctul de a discuta cu o mare companie internaţională care va face o expertiză pe toţi cei 22 de kilometri – probabil că o s-o înceapă în martie 2017 – când o va permite timpul. Vrem să o evalueze şi ei, separat de noi", a subliniat şeful de la Transporturi.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale s-a reorganizat şi şi-a schimbat denumirea în Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), urmând totodată să fie înfiinţată şi o nouă societate pentru dezvoltarea infrastructurii de transport rutiere – Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR), conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.
"Prin proiectul de act normativ se propune reorganizarea CNADNR (care îşi va schimba denumirea în Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere n.r) şi înfiinţarea unei companii distincte pentru gestionarea infrastructurii rutiere astfel încât să fie asigurată dezvoltarea pe termen lung a reţelei de transport TEN-T Centrală şi Globală, în conformitate cu obiectivele asumate faţă de Comisia Europeană, iar neadoptarea cadrului legal de reorganizare constituie o situaţie excepţională care conduce la întârzieri în implementarea proiectelor şi la decomiterea unor sume importante de bani din bugetul Uniunii Europene. Aceste întârzieri au impact direct asupra dezvoltării economice viitoare a României", se menţionează în nota de fundamentare a proiectului.
CNIR va avea drept obiect principal de activitate proiectarea, construirea, reabilitarea, modernizarea, repararea pe perioadele de garanţie tehnică a autostrăzilor până la data predării către CNAIR, drumurilor expres, drumurilor naţionale, variantelor ocolitoare precum şi a altor elemente de infrastructură rutieră care fac parte din structura rutieră menţionată astfel cum acestea sunt aprobate prin documentele strategice la nivel naţional sau fac obiectul unor decizii ale autorităţilor publice naţionale în domeniul transporturilor; executarea de lucrări în regie proprie cu respectarea prevederilor legale în domeniul ajutorului de stat şi a achiziţiilor publice; coordonarea dezvoltării unitare şi echilibrate a infrastructurii de transport rutier în acord cu sursele de finanţare disponibile şi cu documentele strategice aprobate la nivel naţional.
AGERPRES