Cu aproape un an înainte de începerea războiului din Ucraina, Israelul afișa neutralitate față de ostilitățile Rusia-Ucraina. Dar acest lucru este pe cale să se schimbe. De când a venit la putere, la sfârșitul anului 1999, președintele rus Vladimir Putin a încercat să facă curte asiduă Israelului.
Avea grijă să țină o întâlnire, cel puțin o dată pe an, cu prim-ministrul israelian în exercițiu, de obicei la reședința din Soci sau de la Moscova, și o dată la câțiva ani mergea la Ierusalim. Un fost diplomat rus susținea că „Putin respectă puterea israeliană și vede Israelul ca pe o țară puternică, cu care vrea să fie în relații bune”.
Același lucru a fost valabil și pentru liderii Israelului, în special pentru Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru al țării, care a revenit în funcție la sfârșitul anului 2022.
Netanyahu a fost mereu mândru de relația sa strânsă cu Putin
Netanyahu era atât de mândru de ceea ce pretindea a fi relația sa strânsă cu Putin, încât, în 2019, în timpul campaniei electorale, a folosit fotografii cu el și cu liderul de la Kremlin. De asemenea, a susținut, în mai multe rânduri, că relația lor a fost avantajoasă pentru interesele strategice ale Israelului.
Un exemplu în acest sens a fost când Rusia și-a desfășurat prima dată trupele în Siria devastată de război, în septembrie 2015, pentru a sprijini regimul președintelui Bashar Assad. La doar câteva zile, Netanyahu era la Moscova, în fruntea unei delegații militare, pentru o întâlnire neprogramată cu Putin, potrivit CNN.
Cei doi lideri au ajuns la un acord prin care Israelul va continua să opereze în spațiul aerian sirian, dar va ataca doar ținte legate de inamicul său, Iran, lăsând forțele lui Assad neatinse. În plus, o linie telefonică între centrul de comandă rus din Siria și cartierul general al forțelor aeriene israeliene a fost instituită rapid.
De-a lungul anilor, oficialii israelieni s-au străduit să sublinieze că, deși principalul aliat strategic al Israelului rămâne SUA, este crucial să se păstreze coordonarea cu rușii.
Acea neutralitate strictă trebuia menținută și în 2014 și în 2022
În 2014, în ciuda presiunilor Washingtonului, Israelul a refuzat să se alăture guvernelor occidentale pentru a condamna anexarea Crimeei de către Rusia. Acea neutralitate strictă trebuia menținută. Când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022, Netanyahu nu era în funcție.
Prim-ministru era Naftali Bennett, care a continuat politica de neutralitate. El a explicat că „nu suntem în aceeași poziție cu a altor țări. Avem Rusia chiar peste granița noastră, în Siria. Trebuie să luăm în considerare prezența unor mari comunități evreiești atât în Rusia, cât și în Ucraina, care ar putea fi afectate. În plus, este util pentru toată lumea să aibă un guvern, precum cel al Israelului, care să aibă legături bune cu ambele părți, ca posibil intermediar.”
În primele săptămâni ale războiului, Bennett s-a angajat într-o misiune de pace: l-a vizitat pe Putin la Kremlin și a avut mai multe conversații cu Zelenski. Spunea că „exista o șansă de 50% de a ajunge la o încetare a focului, dar, din păcate, a eșuat”.
Cele două motive pentru care Israelul ar dori să sprijine acum Kievul
Când Rusia a început să folosească drone iraniene pentru a ataca ținte ucrainene, Israelul a fost de acord să furnizeze Kievului, prin intermediul NATO, informații tehnice despre contracarea amenințarii cu drone iraniene. La zece luni după invazia rusă, Netanyahu a revenit în funcție. Dintr-o dată, a fost mai puțin prietenos cu Putin. A primit un telefon de felicitare de la Putin și asta a fost tot.
Între timp, Netanyahu a spus că reconsideră politica Israelului cu privire la războiul din Ucraina, deși nu a dat detalii. ”Netanyahu are două motive pentru care ar dori să sprijine Ucraina”, a declarat un fost ofițer de informații israelian, implicat în relația militară a Israelului cu Rusia.
„În primul rând, Rusia și-a diluat foarte mult forțele în Siria, deoarece erau necesare în Ucraina. Amenințarea la adresa Israelului este acum neglijabilă”, a spus ofițerul.
„În al doilea rând, Rusia folosește acum drone și rachete iraniene pe câmpul de luptă, iar Israelul are șansa de a furniza Ucrainei sisteme de apărare și să vadă cât de bine se descurcă într-un război real. Într-o zi, israelienii ar putea fi nevoiți să se confrunte cu aceleași arme iraniene”, a adăugat ofițerul.
Ar intra în grațiile lui Biden
Un diplomat israelian adaugă un alt motiv pentru care Netanyahu ar lua în considerare sprijinirea Ucrainei.
Spre deosebire de guvernul Bennett-Lapid, noua coaliție de partide de extremă-dreapta și ultra-religioase este privită cu suspiciune de administrația Biden, care și-a exprimat nemulțumirea față de planurile noului guvern de a slăbi puterile și independența Curții Supreme a Israelului.
O schimbare a poziției Israelului vizavi de Kiev ar putea fi cea mai bună speranță a lui Netanyahu de a câștiga bunăvoința Washingtonului.