Statul află totul despre tine. Apare un al doilea CNP. Cine este obligat legal să îl dețină

buletin

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat rolul CNP-ului Fiscal în lupta împotriva evaziunii fiscale a Guvernului României. Ce schimbări vor apărea în viitor?

Ce rol are acest CNP Fiscal?

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat modalitatea în care va funcționa așa-zisul „CNP fiscal”. Potrivit spuselor sale, este vorba doar despre un cod de identificare fiscală cu ajutorul căruia se va obține creditul fiscal. Executivul nu este interesat de ce-și cumpără românii, ci vrea să combată evaziunea fiscală.

„Nu ne-a interesat niciodată ce-și cumpără omul. Nu avem un plafon de la care să pornim verificările. Dacă ai făcut o cumpărătură și vrei să dai CNP-ul, acordăm creditul fiscal ca procent din acele cheltuieli.

Știți ce vânzări au magazinele online în România? Vorbim de milioane de euro anual. Au un grad de evaziune fiscală foarte ridicat.

Nu ce cumpără românii ne interesează, ci cum putem eradica evaziunea din vânzările online. Vom veni cu măsuri în perioada următoare”, a explicat el, miercuri, în cadrul unei intervenții TV.

Marcel Boloș (SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș)

CNP-ul Fiscal va avea un sistem de cumul de procente din toate cumpărăturile online pe care le fac românii. Suma or va fi rambursată cumpărătorului, ori va fi folosită de el ca o formă de compensare la taxe și impozite.

Conceputul de credit fiscal are la bază determinarea cumpărătorului de a cere bonul fiscal de la vânzător, astfel încât, prin Declarația unică inteligentă, bonul fiscal din zonele cu evaziune fiscală să fie contabilizat.

„Și se decide ca un procent din valoarea acelor cheltuieli să îmbrace valoarea creditului fiscal”, a completat ministrul Finanțelor.

Fiecare cumpărător din România va avea un CNP Fiscal

Pentru a nu se încălca normele GDPR, fiecare cumpărător (persoană fizică) va avea un cod de identificare fiscală. Prin trecerea sa pe fiecare bon fiscală sau factură, se va face cumulul creditului fiscal.

Ideea Executivului este analizată la nivelul ministerului de resort. Se caută metode sigure pentru protejarea identității persoanelor fizice și pentru a se stabili procentul din cumpărăturile online, care se va regăsi în creditul fiscal cumulat.

„Înseamnă procente de la 1-2-3%. Cumpărătorul nu trebuie să facă nimic și să solicite bonul fiscal. Este un model de studiu”, a precizat ministrul Finanțelor.

La Ministerul Finanțelor se analizează, acum, modul în care vor fi alocate codurile de identificare fiscală. Ar putea fi transmise direct prin telefonul mobil.

Obiectivul Executivului este stimularea financiară a cumpărătorilor români pentru combaterea evaziunii fiscale, ei având o motivație în plus să solicite bonul fiscal sau factura la orice tip de cumpărături online pe care le fac.