CNS Cartel ALFA avertizează: Problema economică este alimentată de cele două deficite

Hotărârea agenției internaționale de rating Fitch din decembrie 2024 de a reduce ratingul României a agravat criza politică. Sindicatul subliniază că, dintre statele din Europa Centrală și de Est membre ale Uniunii Europene, România suportă cele mai ridicate dobânzi la împrumuturi, pe fondul instabilității interne.

„Problema economică este alimentată de cele două deficite: cel bugetar (aproape 8,6% din PIB conform ultimelor declarații ale Ministrului de Finanțe) și cel comercial (diferența dintre exporturi și importuri, care a crescut cu +17,7% față de 2023). Deficitul bugetar este provocat de-un nivel scăzut al veniturilor, România atrăgând potential la bugetul de stat echivalentul a 33,7% din PIB față de media europeană de 45,5% în 2023, conform ultimelor date Eurostat”, artă sindicatul într-un comunicat.

Potrivit CNS Cartel Alfa, discursul clasei politice și al formatorilor de opinie este concentrat pe ideea că nivelul cheltuielilor publice ar fi prea ridicat, fiind considerat principala cauză a deficitului bugetar. Cu toate acestea, datele disponibile contrazic această percepție: statul român alocă 40,3% din PIB pentru cheltuieli publice, comparativ cu media europeană de 49,0%, conform Eurostat.

În spațiul public, se vehiculează frecvent afirmații precum „România are cel mai mare număr de bugetari”, deși, raportat la populație, numărul angajaților din administrația publică este cel mai mic din Europa. De asemenea, criza politică actuală este accentuată de incertitudinea legată de producția industrială europeană. Situația din Germania, unde încrederea industriașilor este în declin, are repercusiuni și în România, unde mai multe companii industriale au anunțat restructurări și reduceri de personal.

Criză fără precedent în România

Declinul producției industriale, combinat cu diminuarea încrederii în instituțiile democratice și creșterea polarizării politice, agravează criza fără precedent cu care se confruntă România.

„În această situație, decidenții politici actuali nu acordă atenție agendei si nevoilor cetățenilor. Votul din primul tur al alegerilor prezidențiale, dar și rezultatul dezastruos în urma alegerilor parlamentare ar fi trebuit să reprezinte un semnal de alarmă. În ciuda promisiunilor de schimbare, Guvernul Ciolacu II arată aproape identic cu cel trecut, iar abordarea în relația cu cetățeanul este aceeași: lipsă de transparență, austeritate numai pentru unii și absența unor consultări reale. Mai mult, partidele, atât cele din coaliție, cât și cele din opoziție nu au făcut gestul minimal să solicite clarificarea constituționalității mandatului Președintelui actual. În acest fel, deturnează agenda publică și alimentează discuții speculative, muniție sigură pentru mișcările extremiste. Impresia pe care lipsa acțiunii în această situație o lasă este că politicienii sunt ocupați doar de prezervarea intereselor proprii de moment, în timp ce ignoră subiectele cele mai presante pentru cetățeni”, conform CS Cartel ALFA.

Sindicaliștii susțin că partidele politice au renunțat la o comunicare deschisă cu publicul, preferând să se retragă pentru a stabili în mod discreționar următoarele acțiuni.

Îmbunătățirea colectării veniturilor

Sindicaliștii atrag atenția că deficitul bugetar ridicat ar trebui corectat prin îmbunătățirea colectării veniturilor, însă guvernul continuă să evite adoptarea unor măsuri eficiente, optând în schimb pentru soluții deja dovedite ca ineficiente, precum cele din ordonanța „trenuleț”. Acestea includ măsuri de austeritate aplicate în mod diferențiat și discriminatoriu: se elimină facilități fiscale pentru angajații din construcții, IT și agricultură, dar se menține scutirea de TVA pentru jocurile de noroc; se taxează dobânzile la depozitele bancare, dar criptomonedele rămân neimpozitate.

În loc să promoveze o consultare reală și să adopte decizii responsabile, guvernanții alimentează un spectacol public. Declarațiile contradictorii privind o posibilă creștere a TVA-ului generează confuzie: în timp ce unii oficiali susțin că taxa nu va fi majorată, alții lasă să se înțeleagă contrariul. Între timp, Fondul Monetar Internațional a publicat noi date privind economia globală, evidențiind o situație din ce în ce mai incertă pentru România.

În acest context, CNS Cartel ALFA solicită partidelor politice parlamentare să își asume responsabilitatea și să inițieze un dialog constructiv cu societatea și partenerii sociali.