CNS Cartel ALFA spune un NU ferm reducerii drepturilor salariale si pensiilor

Astfel, Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA trage un semnal de alarmă asupra politicilor de austeritate și  a măsurilor economice bazate pe tăieri și înghețări de venituri, care reprezintă soluții superficiale și dăunătoare  pentru o economie deja fragilă și vulnerabilizată de evenimentele politice din ultima perioadă. 

Constatăm incă odată că decidentii nu au ințeles mesajul cetațenilor la alegerile parlamentare, prin care aceștia  au sancționat: 

lipsa de comunicare; 

lipsa de transparență; 

lipsa focalizării decidenților politici pe prioritățile cetățenilor, și nu pe prioritățile lor personale și de grup; lipsa de respect a decidenților față de legile țării, care în viziunea lor sunt făcute pentru cetățenii de rând, nu  și pentru ei înșiși. 

In acest sens, dacă există o situație de criză, noul guvern trebuie să convoace Consiliului Național Tripartit  pentru Dialog Social, să demonstreze și să justifice situația și să o dezbată cu partenerii sociali, ținând cont de  expertiza și experiența practică a organizațiilor sindicale și patronale. Rezultatul ar trebui să fie un acord care să  cuprindă măsuri echilibrate, iar orice propunere de reduceri sau tăieri trebuie să vizeze în primul rând clasa  politică și decidenții. Cu alte cuvinte, lista trebuie să înceapă cu: 

  1. a) prorogarea decontărilor de campanii electorale până la 31 decembrie 2026; 
  2. b) prorogarea finanțării partidelor până la 31 decembrie 2026; 
  3. c) prorogarea aplicării pensiilor speciale pentru parlamentari, primari, președinți de consilii judetene până la 31 decembrie 2026; 

Austeritatea – un joc periculos fără rezultate reale 

Austeritatea este o politică riscantă, care adesea aduce mai multe probleme decât soluții. Deși reducerea  cheltuielilor publice poate părea o soluție rapidă pentru atingerea țintei deficitului stabilite de Tratatul de la  Maastricht, există riscuri majore asociate cu o astfel de abordare. 

  • Impactul social devastator: Tăierea cheltuielilor dintr-un sistem social deja precar va împinge și mai  mulți români în sărăcie și va reduce accesul la servicii esențiale, mai ales în comunitățile rurale sau  dezavantajate. 
  • Erodarea încrederii în stat: Subfinanțarea educației, sănătății, asistenței sociale și ordinii publice distruge baza unei societăți echitabile și solidare. 
  • Continuarea exodului personalului calificat către alte țări din Uniunea Europeană. 

Cum putem redresa economia fără să distrugem societatea? 

Cartel ALFA propune un plan bazat pe soluții echilibrate, care să sprijine economia fără a sacrifica nevoile reale  ale cetățenilor: 

  1. a) Creșterea veniturilor bugetare prin colectare fiscală eficientă și introducerea de taxe progresive pentru  marile averi.
  1. b) Investiții în infrastructura socială – Este imperativ să finanțăm educația, sănătatea și asistența socială pentru  a reduce decalajele sociale și regionale. 
  2. c) Consolidarea parteneriatului social – Politicile economice trebuie să fie rezultatul unui dialog real cu toate  părțile implicate: sindicate, patronate și societatea civilă. 

Astfel, între măsurile din “ordonanța trenulețul” trebuie să se regăsească: 

1) stoparea inflatiei galopante prin stoparea speculatiilor din domeniul energiei, factor principal inflaționist si  destabilizator al competitivității economiei românești, prin: 

  1. Repunerea în funcție a grupurilor CEO și a unităților nefinalizate (finalizarea grupurilor de la Tarnița) b. Urgentarea finalizării grupurilor 3 si 4 de la Cernavodă 
  2. Stoparea vânzărlor pachetelor de acțiuni și introducerea de mecanism de aport de capital 2) predictibilitate și creșterea veniturilor nete: 
  3. Realizarea unui Acord tripartit referitor la salariul minim garantat în plată pe perioada 2026-2028 b. Declanșarea negocierii și încheierii CCMNN (Contact Colectiv de Muncă la Nivel Național) c. Redistribuirea sarcinei fiscale între angajator (capital) și lucrători, prin transferarea treptată a 2/3 din contribuții asigurări sociale (CASS+CAS), de la angajat la angajatori (dacă se dorește înghețarea  salariilor trebuie imediat să se aplice un transfer de taxe sociale de la angajat către angajator, fără afectarea fondurilor pentru politici sociale)

3) Recentralizarea investițiilor în investiții aducătoare de contribuții la buget și în anii următori finalizării acestora: 

  1. Renunțarea la investițiile de tip “borduri si parcuri” 
  2. Renunțarea la investițiile în spitale mastodont, reorientarea banilor către unitățile sanitare existente  în vederea modernizării și eficientizării acestora 
  3. Stimularea reindustrializării bazate pe număr locuri de muncă și beneficii către economie 4) Reducerea cheltuielilor publice numai după o analiză cu partenerii sociali, nu pe baza unor reguli generale, aplicate otova, ci prin analize dedicate și specifice; 

5) Creșterea colectării prin introducerea unor mecanisme care nu necesită creșterea personalului bugetar sau  investiții materiale, ci prin mobilizarea cetățeanului sau companiilor (ex.: cine își plăteste taxele pentru un  trimestru/an înainte are o reducere) 

6) Măsuri eficiente de combatere a evaziunii fiscale (menținerea voucherelor de vacanță și a tichetelor de masă,  singurele mecanisme eficiente in domeniul Horeca si comerț) 

7) Aplicarea creșterii prevăzute în legea pensiilor nr 360/2023 

Un apel la responsabilitate politică 

Este timpul ca decidenții să înțeleagă că economia nu este un scop în sine, ci un mijloc de a crea o societate mai  bună pentru oameni. Reducerea cheltuielilor publice fără o strategie clară de creștere a veniturilor va amplifica  inegalitățile, marind discrepantele, va fragiliza statul și va împinge România pe o traiectorie periculoasă. 

CNS Cartel ALFA solicită liderilor politici să renunțe la măsurile care favorizează doar elitele economice și să  adopte politici economice bazate pe echitate, solidaritate și dezvoltare sustenabilă. 

Neaplicarea acestor măsuri va conduce la conflicte sociale, care vor adauga încă un efect negativ economiei, deci  și veniturilor la bugetul de stat.