CNU a pus gaj minereul de uraniu pentru a-şi plăti minerii. Ministerul Energiei şi-a dat acordul

mineri

SURSA FOTO: Dreamstime

Compania Naţională a Uraniului s-a confruntat, luna trecută, cu proteste ale minerilor de la exploatarea Crucea-Botuşana, ce nu fuseseră plătiţi de două luni. Situaţia s-a rezolvat între timp, însă a fost nevoie de o mutare suprinzătoare din partea CNU.

Sunt probleme la Compania Naţională a Uraniului (CNU): luna trecută, minerii de la exploatarea Crucea-Botuşana, neplătiţi de două luni de zile, se blocau în subteran şi îşi cereau drepturile salariale.

CNU a pus gaj pe minereul de uraniu pentru a face rost de bani

Ministerul Energiei, conştient de aceste dificultăţi, a aprobat, în urmă cu mai bine de o lună, pe 12 martie, ca societatea să pună gaj pe diferite “active mobile”, dar şi pe 36 tone de minereu de uraniu. Totul avea scopul ca CNU să obţină de la Nuclearelectrica, unicul său client, un avans de 10 milioane de lei, relatează Profit.ro.

Ministerul Energiei este acţionarul unic al CNU. Documentul oficial indică faptul că ministerul a pus ştampila pe “Aprobarea gajării în favoarea Societății Naționale Nuclearelectrica – SA a unor active mobile în valoare contabilă de 5.580.798 lei (…), precum și a gajării unei cantități de uraniu în minereu de 36.158 kg în valoare contabilă de 41.039.003 lei (…) pentru acordarea unui avans de 10 milioane lei, avans la contractul nr. 914/2018 – comanda 822/12020”

Contractul meţionat este contractul-cadru încheiat între Compania Naţională a Uraniului şi Nuclearelectrica în luna iulie 2018, pentru achiziţia de pulbere de dioxid de uraniu.

Singura exploatarea minieră de uraniu din România va fi închisă anul acesta

Într-un alt document ce aparţine CNU se poate vedea că activele gajate aparțin uzinei Feldioara a companiei. Ele se numără printre cele care urmează să fie preluate de către Nuclearelectrica. Pe 18 martie, Nuclearelectrica a semnat cu CNU un contract de vânzare-cumpărare a unor active din cadrul liniei de procesare a concentratului de uraniu de la Feldioara, constând în terenuri, clădiri, construcții speciale, instalații, utilaje și echipamente.

Exploatarea Crucea-Botuşana din judeţul Suceava este singura exploatarea minieră de uraniu din România, însă va fi închisă anul acesta, după mai bine de 55 de ani de la deschidere. Costurile totale ale închiderii minei, care includ şi măsurile de protecţie socială pentru mineri, depăşesc 246 milioane de lei. Autorităţile vor mai cheltui apoi bani şi pe conservarea exploatării şi monitorizarea post-închidere, mai scrie Profit.ro.

Compania Naţională a Uraniului urmează să fie lichidată în perioadă următoare, pentru că nu dispune de fonduri pentru a rambursa ajutoarele de stat declarate ilegale de către Comisia Europeană, care se ridică la aproape 180 milioane de lei.

Sursa foto: Dreamstime