Nu 1 aprilie, ci 10 martie este ziua incepand cu care investitorii, operatorii si emitentii de valori mobiliare trebuie sa achite Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare taxele prevazute in Ordonanta de urgenta a guvernului (OUG) nr.6/1999. Confuzia in privinta datei – care inca persista la mijlocul saptamanii trecute – a aparut din cauza formularii imprecise din ordonanta. Nici regulamentul (nr. 1/1999) emis de CNVM in aplicarea ordonantei nu a lamurit lucrurile.
Actul guvernamental prevede ca, incepand cu 1 aprilie 1999, cheltuielile CNVM se finanteaza integral din taxele percepute de comisie: 0,08% din valoarea tranzactiilor pe piata secundara; 0,1% din valoarea activului net al fondurilor si societatilor de investitii; 0,5% din valoarea emisiunilor de valori mobiliare prin oferte publice; 1,5% din valoarea emisiunilor distribuite prin plasament privat; 2% din valoarea ofertelor publice de cumparare. Impresia generala a fost ca aceste taxe se vor plati incepand din luna aprilie.
Ordinul presedintelui CNVM pentru aprobarea Regulamentului privind aplicarea OUG nr. 6/1999 stipuleaza insa ca acesta intra in vigoare la data semnarii, adica la 2 martie. Facand abstractie de faptul ca un act normativ intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, si nu la data semnarii sale, prevederile acestui ordin inseamna ca taxele trebuie platite cu incepere din 10 martie (ziua aparitiei ordinului in Monitorul Oficial). Presedintele CNVM, prof. Stefan Boboc, afirma ca nu este nici o contradictie intre ordonanta guvernului si regulamentul CNVM: „Ordonanta afirma ca, incepand cu 1 aprilie, CNVM nu mai primeste nici un leu de la buget, ceea ce nu inseamna ca taxele prevazute de OUG se platesc abia din luna aprilie”.
O interpretare inatacabila, insa nu si perfect logica. Dovada este faptul ca nu toate societatile de valori stiau, joia trecuta, ca trebuie sa retina de la cumparatori si sa vireze in contul CNVM taxa de 0,08% din valoarea tranzactiilor cu actiuni la Bursa si la RASDAQ.
In ceea ce priveste taxa datorata de fondurile si societatile de investitii, lucrurile sunt mult mai clare in privinta datei de la care trebuie platita. Regulamentul CNVM mentioneaza ca prima plata se face in luna martie, de catre societatile de administrare, din contul fondului sau al societatii de investitii.
Insa formula de calcul al acestei taxe zbarleste parul investitorilor: taxa este egala cu 0,1×100/12 din activul net lunar. Cu alte cuvinte, asa cum apare in Monitorul Oficial, fondurile mutuale ar trebui sa plateasca CNVM, in fiecare luna, 83,3% din activul lor net. Adica o suma enorma, care ar goli conturile fondurilor. Eroarea a aparut din cauza unui semn matematic: in loc de 0,1 impartit la 100 s-a tiparit 0,1 inmultit cu 100. Greseala este demna de biografia lui Gaga. Mai mult ca sigur se va face modificarea de rigoare. Oricum, in aceasta luna administratorii fondurilor si ai societatilor de investitii au platit taxa fireasca, adica 0,0083% din activul net.
CNVM a dat startul leilor
25 martie 1999, 12:00
Ultima modificare în 25 martie 1999, 14:00
Nu 1 aprilie, ci 10 martie este ziua incepand cu care investitorii, operatorii si emitentii de valori mobiliare trebuie sa achite Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare taxele prevazute in Ordonanta de urgenta a guvernului (OUG) nr.6/1999. Confuzia in privinta datei - care inca persista la mijlocul saptamanii trecute - a aparut din cauza formularii imprecise din ordonanta. Nici regulamentul (nr. 1/1999) emis de CNVM in aplicarea ordonantei nu a lamurit lucrurile.Actul guvernamental prevede ca,
Etichete: arhiva,
cnvm
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook