CNVM a blocat delistarea Rompetrol Rafinare (RRC) până când va fi clarificată situaţia juridică a conversiei în acţiuni ale obligaţiunilor deţinute de Ministerul Finanţelor Publice la rafinăria Petromidia, la solicitarea statului.

În preambulul ordononanţei CNVM se arată că instituţia a luat act de poziţia Ministerului Finanţelor Publice potrivit căreia retragerea acţiunilor de la tranzacţionare ar conduce la prejudicierea interesului statului în sensul că în lipsa unei cotaţii a acţiunilor pe o piaţă reglementată evaluarea acţiunilor va fi dificil de realizat.

De asemenea, statul român ar fi lezat în drepturile sale de actual creditor obligatar şi de viitor acţionar al Rompetrol Rafinare, se spune în ordonanţa CNVM.

Comisia menţionează că a luat în vedere şi faptul că nu se ştiu încă rezultatele unei majorări de capital aprobată la finalul lunii iunie de acţionarii Rompetrol Rafinare, de 450 de milioane de lei, prin aport în numerar, pentru plata unei părţi din datoria către stat.

CNVM menţionează că acţiunile emise pentru majorarea de capital şi cele rezultate în urma conversiei unei părţi din obligaţiunile deţinute de stat nu sunt luate în calul la delistarea companiei.

The Rompetrol Group poate contesta în termen de 30 de zile ordonanţa Comsiei, însă o eventuală plângere nu va suspenda decizia autorităţii de reglementare şi control a pieţei de capital.

Grupul Rompetrol deţine 98,61% din acţiunile Rompetrol Rafinare, în urma unei oferte de preluare şi, potrivit legislaţiei pieţei de capital, poate cere delistarea companiei.

The Rompetrol Group, deţinut integral de KazMunaiGaz din Kazahstan, trebuie să ramburseze 2,4 miliarde de lei în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligaţiuni de stat din anul 2003. În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Directorul financiar al Rompetrol, Dimitri Grigoriev, a declarat la finele lunii aprilie că grupul KazMunaiGaz, care controlează Rompetrol, nu va putea plăti întreaga datorie către statul român, în valoare totală de 2,4 miliarde lei, una dintre soluţii fiind restructurarea datoriei pe următorii trei-patru ani.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat, la finalul lunii iunie, pentru MEDIAFAX, că statul va prelua peste 40% din acţiunile Rompetrol, în cazul în care KazMunaiGaz (KMG) va plăti numai 100 milioane de dolari din totalul datoriei, iar compania din Kazahstan va rămâne acţionar majoritar. El a explicat că datoriile neplătite vor fi convertite la un preţ stabilit de lege printr-o formulă, foarte apropiat de valoarea nominală a acţiunilor de la momentul emisiunii titlurilor. În concluzie, se poate înţelege că proprietarul Rompetrol achită din datoria către stat doar atât cât să-i permită să rămână acţionar majoritar.

Rompetrol Rafinare are în prezent un capital socieal de 2,109 miliarde de lei şi face parte din grupul Rompetrol, controlat de compania petrolieră de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

Acţiunile Rompetrol Rafinare au scăzut cu 0,15% în şedinţa bursieră de miercuri, la 0,0661 lei, iar la această cotaţie compania are o capitalizare de 1,394 miliarde de lei.

SURSA: Mediafax