CNVM da liber transformarii FMOA in fond cu capital de risc

Legislatie in domeniul fondurilor cu capital de risc a existat si pana acum. Este vorba despre Regulamentul nr. 5/1999 privind constituirea fondurilor cu capital de risc si de Ordonanta nr. 20/1998. Ambele acte legislative stabileau posibilitatea infiintarii acestui tip de fonduri fie ca societati civile private, fara personalitate juridica, fie ca societati de investitii organizate sub forma societatilor comerciale pe actiuni. Ceea ce nu era prevazut in nici unul dintre regulamentele CNVM tinea

Legislatie in domeniul fondurilor cu capital de risc a existat si pana acum. Este vorba despre Regulamentul nr. 5/1999 privind constituirea fondurilor cu capital de risc si de Ordonanta nr. 20/1998. Ambele acte legislative stabileau posibilitatea infiintarii acestui tip de fonduri fie ca societati civile private, fara personalitate juridica, fie ca societati de investitii organizate sub forma societatilor comerciale pe actiuni. Ceea ce nu era prevazut in nici unul dintre regulamentele CNVM tinea de modul concret in care un fond deschis de investitii se poate transforma in fond cu capital de risc, tinand cont de particularitatile specifice fiecarui tip de societate.
Primul si, deocamdata, singurul fond mutual interesat in aceasta transformare este cel mai vechi si cel mai controversat – FMOA, administrat de SAFI Invest. La cinci ani de la celebrele reglementari CNVM care au avut ca efect prabusirea fondului, sperantele celor aproximativ 200.000 de investitori pagubiti de a-si recupera banii sunt legate acum de transformarea FMOA in fond inchis cu capital de risc, unica solutie, cel putin teoretica, ramasa in vigoare.
La inceputul lunii februarie, Viorel Carstea, directorul adjunct al SAFI, declara: „Daca pana in luna mai CNVM va reusi sa finalizeze normele de transformare, FMOA va deveni pana la sfarsitul anului fond cu capital de risc. Desi timpul a fost scurt, organismul de reglementare a pietei a reusit sa finalizeze in timp util regulamentul, care se afla la aceasta ora in curs de aparitie la Monitorul Oficial. Conform regulamentului, etapele pe care un fond mutual trebuie sa le parcurga pentru a deveni fond cu capital de risc sunt, in esenta, urmatoarele: in primul rand, are loc consultarea investitorilor si validarea rezultatelor consultarii de catre un cenzor extern independent. Daca transformarea fondului este agreata de investitori, operatiunile de emisiune si rascumparare vor fi sistate, fiind permise doar regularizari anterioare datei hotararii de transformare. Titlurile de participare ale fondului deschis de investitii vor fi considerate fractiuni ale titlului de participare la fondul cu capital de risc, in timp ce valoarea capitalului initial al fondului nou-creat va fi egala cu valoarea activului net al fondului deschis de investitii la data semnarii contractului de societate civila. In ceea ce priveste bilantul de deschidere al societatii cu capital de risc, acesta se va intocmi pe baza situatiei activelor si obligatiilor fondului deschis de investitii. Daca Adunarea investitorilor este de acord, fondul cu capital de risc isi va putea majora capitalul prin emisiune de noi fractiuni de titluri.