Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare(CNVM) este o institutie, teoretic, independenta. Atat de independenta incat nici macar Parlamentul, in fata caruia CNVM isi prezinta raportul, nu poate afla ce salarii au comisarii. Atunci, probabil s-ar putea compara cu ceva si salariile de la Loterie.


D-na Anghelache, presedinta CNVM, a sustinut in fata Comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor un amendament care i-ar obliga pe cei care detin, prin intermediul persoanelor implicate, mai mult de 1% dintr-un SIF sa vanda aceste detineri. Un amendament neclar, greu de aplicat, care, chipurile, era menit sa-i protejeze pe micii actionari, dar care, de fapt, ii sprijinea doar pe baronii SIF-urilor pentru a se eterniza in functie. Amendamentul propus a avut ca efect imediat scaderea preturilor pe piata. Adica, pagube tocmai pentru micii actionari. Speriata de enormitatea sustinuta, d-na Anghelache declara acum ca a avut aceasta atitudine in urma unor declaratii ale presedintelui Basescu. Declaratiile erau, oricum, neclare, doar CNVM a stiut cum sa le interpreteze, aruncand Bursa de Valori pe o panta descendenta. Probabil presedintele are mai multe informatii decat noi, declara candida presedinta CNVM. Adica nu e prea sigura, dar nu ezita sa propuna un amendament cu efect catastrofal.

Pentru a ne da seama de ridicolul situatiei, sa ni-l imaginam pe omologul american al d-nei Anghelache, care ia o decizie in functie de ce i se pare lui ca ar sugera presedintele Bush. Daca e mai mult decat acea declaratie a presedintelui, adica o convorbire directa cu presedintele, in urma careia CNVM si-a stabilit pozitia, atunci e foarte grav. Pentru ambele parti, iar doamna Anghelache trebuie sa dea explicatii. Presedintele poate avea si el informatii gresite sau deformate; CNVM insa trebuie sa fie deasupra oricaror interese. Pana acum insa, a fost de partea sefilor de SIF-uri, inclusiv prin amendamentul pe care l-a sustinut, parand sa porneasca de la premiza ca doar actualele conduceri sunt bune, iar toti cei care ar dori schimbarea lor, investind multi bani proprii, sunt niste tradatori de tara impotriva carora trebuie sa ne aparam.

Din aceasta situatie, in care doamna Anghelache recunoaste singura ca a avut o pozitie bazata pe altceva decat libertatea pietei si interesele micului actionar, iesirea este doar demisia. Dar dincolo de pozitia intr-o problema sau alta, CNVM continua sa aiba o atitudine partizana, in favoarea actualelor conduceri ale SIF-urilor, intr-o perioada in care vorbim de grupurile de interese care-si subordoneaza institutiile statului.

“CNVM trebuie sa fie deasupra oricaror interese. Pana acum insa a fost de partea sefilor de SIF-uri.”