CNVM l-a prins pe Fercala cu mata-n sac

SIF Transilvania incepe sa distribuie dividendele catre actionarii sai, cu toate ca Tribunalul Brasov nu s-a pronuntat inca asupra cererii actionarului Dan Paul si a altor sase persoane de a suspenda efectele hotararilor luate de Adunarea Generala a Actionarilor. Cererea de suspendare este parte a actiunii in anulare a AGA de la SIF Transilvania, actiune introdusa de cei sapte actionari, care si-au motivat demersul prin faptul ca adunarea din 7 aprilie a.c. a fost fraudata.In esenta, grupul de

SIF Transilvania incepe sa distribuie dividendele catre actionarii sai, cu toate ca Tribunalul Brasov nu s-a pronuntat inca asupra cererii actionarului Dan Paul si a altor sase persoane de a suspenda efectele hotararilor luate de Adunarea Generala a Actionarilor. Cererea de suspendare este parte a actiunii in anulare a AGA de la SIF Transilvania, actiune introdusa de cei sapte actionari, care si-au motivat demersul prin faptul ca adunarea din 7 aprilie a.c. a fost fraudata.
In esenta, grupul de actionari acuza conducerea societatii de investitii ca s-a folosit de voturile prin corespondenta pentru a fi alese in Consiliul de Administratie persoanele agreate de presedintele Mihai Fercala.
In atentia instantei s-ar putea afla, insa, un fapt care l-ar putea pune in culpa pe presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, si ar da castig de cauza actionarilor nemultumiti.
Functiile detinute de Fercala sunt incompatibile
Conform unor documente oficiale provenite de la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, atunci cand a candidat pentru un loc in Consiliul de Administratie al SIF, Mihai Fercala a incalcat cu buna stiinta statutul societatii pe care o conduce. Aceasta deoarece el detine si calitatea de membru al Consiliului de Administratie al Bancii Comerciale Romane, care la acea data era banca depozitara a SIF Transilvania.
Actul constitutiv al societatii SIF Transilvania stipuleaza ca „nu pot indeplini functii de conducere in SIF membrii consiliului de conducere ai unei societati depozitare” (art. 10, pct. 7).
Mai mult, SIF detine peste 5% din capitalul social al depozitarului de la acea data, fapt ce interzicea, conform aceluiasi act constitutiv, reprezentarea presedintelui intr-o functie de conducere la BCR.
Asadar, Mihai Fercala, care a fost presedintele SIF si, in urma alegerilor din acest an, a ramas in functie, a trecut peste prevederile din statut, intrucat el este membru al Consiliului de Administratie la BCR, din mai 2000. Faptul ca, de curand, SIF Transilvania si-a schimbat banca depozitara, care de acum este ABN AMRO, nu il absolva pe Fercala de vina de a fi detinut functii incompatibile, in mod constient, timp de un an, mai ales ca CNVM l-a avertizat inca din noiembrie 2000 despre starea de incompatibilitate in care se afla.
In final, schimbarea bancii depozitare nici nu reprezinta solutia pentru eliminarea incompatibilitatii in acest caz, deoarece in articolul din statut, reprodus mai sus, se mentioneaza ca este interzisa detinerea de functii de conducere la SIF Transilvania a membrilor consiliului de conducere ai „unei” societati depozitare. Aceasta inseamna ca nu conteaza daca BCR nu mai este depozitara SIF Transilvania, ci ca are acest statut pentru oricine altcineva.