CNVM i-a somat din nou pe omul de afaceri Cătălin Chelu şi pe persoanele cu care acesta acţionează în mod concertat la firmele Comat Galaţi (COTM) şi Vitimas Tecuci (VITK) să deruleze oferte publice de preluare a celor două societăţi, întrucât deţin mai mult de 33% din capitalul acestora.
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) i-a sancţionat cu avertisment pe Chelu, pe Cezar Rîmar şi firma Debrocons Galaţi, în calitate de acţionari ai Comat Galaţi. Cei trei acţionari şi persoanele cu care acţionează concertat sunt obligaţi să depună la CNVM, în termen de 15 zile lucrătoare, documentaţia aferentă ofertei publice obligatorii de preluare la Comat, se arată într-o ordonanţă a Comisiei publicată în Buletinul săptămânal.
Totodată, Comisia l-a sancţionat pe Chelu cu avertisment şi pentru că nu a derulat ofertă de preluare la Vitimas Tecuci împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat, Cezar Rîmar şi Maricel Ionel Stan. Documentaţia privind oferta pentru Vitimas trebuie să ajungă la CNVM tot în termen de 15 zile, conform altei ordonanţe a CNVM.
În situaţia în care acţionarii nu vor depune documentele, aceştia vor fi amendaţi cu o sumă cuprinsă între 500 lei şi 50.000 lei.
Ordonanţele CNVM pot fi contestate de către acţionari în termen de 30 de zile de la data comunicării acestora.
Comisia a emis, la începutul lunii iunie, ordonanţe prin care îl obliga pe Chelu să lanseze oferte publice obligatorii de preluare, împreună cu persoanele cu care acţionează concertat, la firmele Altur Slatina, Mecanica Rotes Târgovişte, Comat Galaţi şi Vitimas Tecuci.
Ordonanţele au fost contestate de nouă firme deţinute de Cătălin Chelu, cu care acesta acţionează în mod concertat la cele patru companii la care are obligaţia de a derula oferte publice, însă CNVM a respins aceste constestaţii.
Capitalul Comat Galaţi este deţinut de omul de afaceri Cătălin Chelu în proporţie de 31,23%, iar firma Debrocons Galaţi are o deţinere de 15,41%.
Potrivit informaţiilor de pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, Chelu deţine 47,07% din capitalul producătorului de maşini agricole Vitimas Tecuci, iar Rîmar controlează 19,98% din acţiuni. Printre acţionarii firmei se regăseşte si AVAS, cu 22% din capital.
Legislaţia pieţei de capital prevede că atunci când un investitor ajunge să deţină individual sau împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat mai mult de 33% din titlurile unei companii, trebuie să lanseze o ofertă publică de preluare pentru restul de acţiuni.
SURSA: Mediafax