Autoritatea de reglementare a pieţei de capital respinge acuzaţiile şefei Fondului Proprietatea şi crede că învinovăţirea CNVM pentru neajunsurile bursei a devenit o modă.
Legislaţia şi reglementările pieţei de capital sunt elemente tot mai controversate în ultima vreme, mai ales în contextul crizei bursiere de la începutul anului. Aceasta a dat naştere la discuţii interminabile despre manipulare şi declaraţii cu interese ascunse. Reacţia autorităţii din domeniu, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), a fost absentă sau prea puţin vizibilă pentru a fi luată în seamă. Iar absenţa reacţiei lasă senzaţia că instituţia este vinovată de toate problemele pieţei, chiar dacă nu este întotdeauna responsabilă. Cel mai apropiat exemplu este cel al reglementărilor Fondului Proprietatea (FP) în ceea ce priveşte înregistrarea în contul de profit şi pierdere a deprecierilor activelor, element incorect pentru rezultatul financiar al societăţii, deoarece scăderea valorii unei participaţii nu ar trebui să influenţeze profitul sau pierderea operaţională.
Daniela Lulache, director general al FP, a anunţat posibilitatea ca Fondul să îşi încheie cu pierderi anul financiar 2007, dacă valoarea reducerii valorii activelor din portofoliu va fi mai mare decât provizioanele pe care instituţia îşi permite să le constituie. „Conform regulamentelor CNVM, suntem obligaţi să provizionăm orice depreciere a activelor“, spune Daniela Lulache. Încercând să aflăm poziţia Comisiei faţă de această modificare a standardelor contabile, am aflat că CNVM nu are nicio responsabilitate în funcţionarea Fondului, deoarece legislaţia a fost întocmită de Ministerul Finanţelor. „Fondul Proprietatea funcţionează în baza reglementărilor create de la constituirea acestuia, reglementări create de Comisia pentru Fond, nu de CNVM“, spune Claudia Sava, comisar CNVM.
Problema care derivă din legislaţie se va acutiza în momentul în care FP va fi listat la bursă şi va funcţiona ca o societate de investiţii financiare (SIF). În momentul de faţă, cele cinci SIF-uri prezente la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) îşi înregistrează în venituri aprecierile sau diminuările valorii activului net, profitul operaţional nefiind afectat de aceasta. Însă, modul în care va funcţiona Fondul Proprietatea odată listat rămâne o necunoscută, fiind necesară o modificare legislativă din partea Guvernului. Problemele de comunicare dintre instituţiile pieţei de capital au putut fi observate uşor şi în ultimul eveniment important de la BVB, mărirea programului zilnic de tranzacţionare cu două ore.
Comunicare bruiată
După ce oficialii bursei au anunţat că modificarea se va produce de la începutul lunii iunie, au revenit cu un comunicat prin care prelungirea programului se amână cu o săptămână. Motivul invocat de reprezentanţii bursei a fost aprobarea cu întârziere de către CNVM a modificării orarului de tranzacţionare. „Comisia a fost doar înştiinţată de modificarea programului şi a făcut demersurile necesare decalării activităţii proprii pentru plierea cu programul prelungit al BVB. Întârzierea a fost provocată de alte probleme, dar este la modă să fii împotriva Comisiei“, spune Sava.
Un alt eveniment aşteptat de piaţă este listarea titlurilor de stat, care, conform reprezentanţilor CNVM,
se află într-un stadiu avansat. „Săptămâna trecută am efectuat, împreună cu Depozitarul Central, o simulare de tranzacţionare şi nu s-au întâmpinat probleme. Nu putem da însă niciun termen referitor la data de listare a acestora, deoarece depinde de soluţia tehnică utilizată la tranzacţionarea titlurilor“, declară Radu Toia, director general al Direcţiei Generale Autorizare şi Reglementare a CNVM.
VINOVAŢI
„Comisia Naţională nu este responsabilă pentru legislaţia de funcţionare a Fondului Proprietatea, aceasta fiind creată de comisia din minister ce a lucrat la înfiinţarea Fondului.“
Claudia Sava, Comisar CNVM
Acuzatii
„Reglementările CNVM obligă Fondul să îşi înregistreze la pierderi deprecierile valorii participaţiilor şi să constituie provizioane echivalente cu respectivele sume.“
Daniela Lulache, Director General FP