Imagini care ne înfioară au apărut în mediul online. Ambulanțe care stau la coadă la intrarea în spitalul de Boli Infecțioase din Iași, unele dintre ele chiar cu câte doi pacienți, au devenit virale pe internet. Situația se complică în Moldova, iar numărul mare de persoane venite pentru moaștele Sfiintei Parascheva vor complica de asemenea situația.
Soluții pentru pacienți se găsesc, dar durează
Cadrele medicale spun că bolnavii din ambulanţe sunt evaluaţi şi apoi se încearcă găsirea unui loc aici sau în alt spital. De multe ori o soluţie se găseşte în două, trei ore. De asemenea, pacienţii sunt prioritizaţi în funcţie de cât de gravă este starea lor.
„Aşa cum am mai spus, suntem în cel mai sumbru scenariu pe care ni l-am imaginat. Curtea Spitalului de Boli Infecţioase este asaltată şi ocupată în totalitate de ambulanţe cu pacienţi suspecţi sau pozitivi care urmează să fie consultaţi de către medicii specialişti. Marea majoritate vor necesita internare, în schimb, locuri disponibile nu mai sunt. Vom iniţia tratamentul, îngrijirea şi monitorizarea pacienţilor în interiorul ambulanţelor”, a explicat medicul Florin Roşu, managerul spitalului.
Peste 700 de bolnavi cu COVID sunt internaţi la Iaşi. Mai mult de jumătate dintre aceştia au nevoie de sursă de oxigen.
Medicii cer lockdown
În acest moment toate locurile din spitale pentru pacienţii COVID-19 sunt ocupate. Incidenţa crescută a infecţiei în rândul populaţiei îi face pe mulţi ieşeni care prezintă simptome de boală să solicite testarea la domiciliu, dar numărul de echipe ale Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi este limitat.
Medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, susţine că în România se impune intrarea în lockdown timp de cel puţin două săptămâni. Acesta consideră că vaccinarea ar trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii profesionale.
„Este momentul să fie iniţiat un lockdown de cel puţin două săptămâni. De asemenea, ar trebui introdusă obligativitatea vaccinării unor categorii profesionale, precum cadrele medicale, cadrele didactice sau alţi angajaţi expuşi riscului”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu.