Australienii au făcut coadă la casele de schimb valutar din Sydney după anunţarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie, vineri după-amiază, iar lira sterlină a coborât la cel mai scăzut nivel în raport cu dolarul american de după luna septembrie 1985. În ceea ce a fost cea mai mare depreciere înregistrată într-o singură zi, lira sterlină a coborât de la un curs de 1,5006 dolari joi seara la 1,3241 dolari şapte ore mai târziu când a devenit clar că tabăra "Leave" a câştigat.
O situaţie similară s-a înregistrat şi în Noua Zeelandă.
Un purtător de cuvânt de la Travel Money a apreciat situaţia de la casele de schimb valutar din Australia ca fiind una haotică.
"Brexitul a avut cu siguranţă un impact, dar a fost cumulat cu o creştere a cererii pentru valută, ca urmare a apropierii vacanţelor. Împreună, aceşti doi factori au făcut ca ziua de vineri să fie una foarte aglomerată", a precizat purtătorul de cuvânt.
Vineri noaptea, Commonwealth Bank a confirmat pe Twitter că a suspendat tranzacţiile cu valută care nu includ dolari australieni până luni dimineaţa, ceea ce a îngreunat situaţia pentru expaţii australieni şi turişti.
"Din cauza rezultatelor la referendumul din Marea Brtianie am decis să suspendăm temporar toate tranzacţiile valutare cu lire sterline care nu includ dolari australieni până la noi ordine", a informat banca.
Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului. Rata de participare la vot a fost de 72,2%. Numărul votanţilor care s-au pronunţat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane.
SURSA: Agerpres