“Există în acest moment în Coaliţie consensul pe comasarea alegerilor din anul 2012. Data alegerilor urmează a fi stabilită cu ochii pe dispoziţiile constituţionale care stabilesc finalul mandatului Parlamentului. Urmează ca modificările legislative care vor pune în practică această decizie politică să fie operate în cel mai scurt timp. PDL, în acest context, a decis să propună partenerilor de coaliţie interdicţia candidaturii la două funcţii alese uninominal”, a declarat purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu.
El a explicată că, prin comasarea alegerilor, se realizează o economie de 30 de milioane de euro, într-un context bugetar auster.
În plus, PDL a reuşit să-şi convingă partenerii de coaliţie de necesitatea schimbării sistemului electoral, astfel încât alegerea senatorilor se va face doar uninominal.
“La alegerile din 2012, fiecare colegiu va fi reprezentat în Parlament de acel candidat care va lua cel mai mare număr de voturi. Punct. Nu va exista un sistem de compensare care să altereze votul popular. Sistemul de compensare pe care a trebuit să-l acceptăm ca urmare a cererii insistente a colegilor de la UDMR este un sistem de listă naţională”, a explicat Sever Voinescu.
El a adăugat că sistemul este unul cumva similar cu cel german şi proporţia de reprezentare în Parlament va fi două-treimi din numărul deputaţilor care vor veni din colegii şi o treime de pe lista naţională.
“În ceea ce priveşte senatorii, aşa cum e lesne de bănuit, dat fiindcă judeţele vor fi practic împărţite în două, vom avea candidaţi uninominali şi la Senat se va merge evident fără posibilitatea vreunei compensări”, a precizat Voinescu.