Coaliția a analizat rectificarea bugetară

Marți, coaliția a analizat rectificarea bugetară, care va aduce un plus de 10,4 miliarde de lei în buget. Rectificarea va fi pozitivă și va fi prezentată public săptămâna viitoare.

Patru mari domenii vor beneficia de fonduri suplimentare: sănătatea va primi 11,4 miliarde de lei, educația 6,4 miliarde de lei, iar transporturile 5 miliarde de lei pentru investiții.

Pentru dezvoltarea regională, se alocă un supliment de 5 miliarde de lei destinat investițiilor. Dintre acestea, 3 miliarde de lei vor fi utilizate pentru finanțarea cheltuielilor curente ale primăriilor, 400 de milioane de lei vor merge către Direcțiile de asistență socială, iar 980 de milioane de lei sunt destinate însoțitorilor persoanelor cu dizabilități. În plus, se vor lansa scheme pentru sprijinul marii industrii.

Marți, coaliția de guvernare a aprobat introducerea a trei scheme de ajutor de stat și facilități fiscale pentru industrie, totalizând aproape 2 miliarde de euro. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că aceste măsuri vizează industria prelucrătoare, decarbonizarea industriei și producția de materii prime industriale, conform „planului Draghi” pentru sporirea competitivității europene.

Aceste inițiative sunt principalele propuneri ale lui Ciolacu în cadrul campaniei sale pentru președinție. Strategia coaliției vine pe fondul impresiei că „România a rămas fără industrie”, în urma închiderii fabricilor din perioada comunistă, deși acestea erau adesea neprofitabile.

buget UE
SURSA FOTO: Dreamstime

Economiștii subliniază că România este, de fapt, prea industrializată, având o pondere a industriei în PIB semnificativ mai mare decât media țărilor OECD.

În 2023, cheltuielile din buget au atins un record de 2% din PIB

Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a cerut pregătirea unui proiect de rectificare bugetară. În 2023, cheltuielile din buget au atins un record de 2% din PIB, prin intermediul fondului de rezervă bugetară (FRB).

Consiliul Fiscal, creat la cererea FMI pentru a monitoriza respectarea Legii responsabilității fiscal-bugetare, a semnalat că FRB a devenit un „instrument discreționar”. Astfel, Guvernul poate ajusta bugetul fără a solicita aprobarea Parlamentului, care este necesară pentru rectificările bugetare.

În primele șapte luni din 2024, deficitul bugetar a fost de 71 de miliarde de lei, adică 4% din PIB, în condițiile în care ținta anuală era de 5% din PIB.

Guvernul se pregătește să depășească această țintă. Necesitatea de finanțare a fost crescută cu 36 de miliarde de lei. Astfel, deficitul bugetar anual ar putea depăși 120 de miliarde de lei, comparativ cu aproximativ 90 de miliarde de lei anul trecut.