Liderul social-democrat a vorbit miercuri, 9 noiembrie, despre dezbaterile care au loc în Coaliție cu privire la piața energetică și reglementarea acesteia. Astfel, Marcel Ciolacu a spus că subiectul ar putea fi încheiat în curând, iar statul va reglementa prin OUG circa 80% din piață.
Coaliția analizează soluții pentru rezolvarea problemelor la energie. Marcel Ciolacu: Rămân pragurile de 0,68 și 0,8 lei/kWh
Președintele PSD a purtat mai multe discuții cu Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor despre energie, iar subiectul ar putea fi încheiat chiar astăzi. Totodată, Marcel Ciolacu a spus că urmează să fie analizat și bugetul pe anul viitor, cât și rectificarea.
„Astăzi nu vă ascund faptul că am o întâlnire cu domnul președinte al PNL şi premier în acest moment şi domnul preşedinte al UDMR Kelemen Hunor. Subiectul principal este energia şi după ce vom închide acest capitol, pe urmă putem trece la construirea bugetului pe anul viitor şi chiar şi rectificarea.
Vom avea această discuţie aplicată. Noi avem un draft lucrat în acest moment. L-am mai avut în discuţie cu premierul, cum este şi normal. Nu am avut plăcerea să discut cu domnul ministru al Energiei. Poate secretarul general al Guvernului a avut această plăcere. Eu nu. Nici nu ţin în mod deosebit. Sper ca astăzi să închidem acest subiect”, a declarat Marcel Ciolacu.
Guvernul ar putea promova o ordonanță de urgență care să reglementeze circa 80% din piaţă
De asemenea, acesta a explicat că Guvernul ar putea promova o ordonanță de urgență care să reglementeze circa 80% din piaţă.
„E vorba de o ordonanţă de urgenţă pe care urmează să o promoveze Guvernul cu modul de reglementare a aproximativ 80% din piaţă. Să existe un preţ maximal. Asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preţ maximal. Rămân în continuare cele 0,68 şi 0,8, la IMM, industria alimentară şi în Parlament vom veni cu amendamente pe Legea 119 cu cele promise: servicii de utilităţi publice, companii de apă, tramvaie, metrou.
S-a uitat de biserici şi toate cultele religioase care îşi desfăşoară legal activitatea pe teritoriul României. Cei care au probleme medicale şi pe propria declaraţie să beneficieze, sunt aparatele de oxigen folosite, cazuri special sau familiile cu mai mult de trei copii, familii monoparentale care la fel, printr-o simplă declaraţie să intre la aceste tarife reduse”, a mai spus Ciolacu.
Statul român trebuie să compenseze economia românească și persoanele vulnerabile
Mai apoi, liderului social-democrat a ținut să sublinieze că statul român trebuie să compenseze economia românească, persoanele vulnerabile. dar şi producătorii.
„Dar ajută foarte mult industria mare unde acolo intervenisem în joc. Se ajungea la un preţ de peste 4 lei, 4,5 şi, repet, statul român nu trebuie să compenseze profitul cuiva, mai ales un profit excepţional, speculativ, pe o perioadă limitată. Statul român trebuie să compenseze economia românească, persoanele vulnerabile şi producătorii, în cazul în care nu se încadrează în preţul maximal cu costurile de producţie şi să aibă un profit care a fost mediu, în ultimii ani, înainte să apară această criză.
Cred că este o abordare cât se poate de corectă şi o stopare a unei greşeli monumentale a unui Guvern dinaintea acestui Guvern, când s-a liberalizat piaţa fără să previi o astfel de situaţie”, a completat liderul PSD.