Coaliția la guvernare crapă pe la încheieturi! Un nou scandal pune stabilitatea Guvernului în pericol, de data aceasta UDMR fiind cea implicată.

Kelemen Hunor este extrem de nemulțumit de ministrul Justiției și a cerut lămuriri suplimentare din partea USR PLUS.

Coaliția la guvernare crapă pe la încheieturi! Reproșurile lui Kelemen Hunor

Un nou moment tensionat a avut loc în ședința coaliției de luni, dincolo de disputele dintre PNL și USR PLUS din cauza ministrului Voiculescu.

De acestă dată, nemulțumirea a venit din partea UDMR, în legătură cu ministrul Justiției Stelian Ion.

Kelemen Hunor a fost deranjat de declarațiile din spațiul public ale ministrului, care a dat vina pe UDMR pentru ”superimunitatea magistraților”.

Amendamentul la care a făcut referire liderul UDMR a fost introdus în lege printr-un amendament al minorităților naționale, în Comisia Juridică de la Camera Deputaților, și presupune avizul CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților.

Ulterior, ministrul Justiției și liderii USR PLUS au spus că amendamentul a fost o condiție impusă de UDMR, însă liderii maghiari susțin că articolul a venit chiar la propunerea lui Stelian Ion.

În ședința Coaliției, Kelemen Hunor le-a reproșat celor de la USR lipsa de corectitudine manifestată prin declarațiile lui Stelian Ion și le-a transmis că nu exclude ca legea de desființare a Secției Speciale, așa cum a trecut de Camera Deputaților, să nu fie susținută de UDMR la Senat, care este cameră decizională.

Dan Barna intervine

Vicepremierul Dan Barna i-a promis președintelui UDMR că îi va ”intermedia” o discuție cu ministrul Justiției.

După discuția tensionată din Coaliție, Kelemen Hunor a explicat marți de ce nu este de acord cu amendamentul propus de ministrul Stelian Ion, privind un aviz al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților anchetați.

”Exista discuții, nu în coaliție, ci între juriști, că ar fi neconstituțională această abordare, pentru că CSM e o instituție administrativă care nu are cum să avizeze o procedură judiciară. Eu nu sunt jurist, dar trebuie să vedem ce se întâmplă”, a explicat Kelemen.

Acesta a precizat că varianta propusă de UDMR era ca anchetarea magistraților să se facă de secția de criminalistică de la Parchet.

”Noi am propus ca anchetarea magistraților să se facă de secția de criminalistică din subordinea procurorului general. Asta ar fi o garanție instituțională că nu ne întoarcem în anii dinainte.

”Nu avem un conflict, nu avem nici măcar o polemică”

Liberalii au avut o altă abordare, nici varianta noastră nici varianta PNL nu a fost agreată de ministrul Justiției. El a venit cu varianta avizului CSM. Nu a fost nici de la mine, nici de la PNL, a venit de la ministrul Justiției”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit digi24.ro.

Potrivit vicepremierului, la Senat s-ar putea reveni la varianta propusă de UDMR, dacă în coaliție se ajunge la concluzia că așa cum este acum legea ar putea ridica probleme de constituționalitate.

”Vom vedea ce se va întâmpla în discuțiile de la comisia juridică de la Senat. Din punctul meu de vedere, amendamentul nostru inițial este varianta cea mai solidă și în orice moment ne putem întoarce la această variantă pentru a nu compromite la CCR desființarea SIJ.

Nu avem un conflict, nu avem nici măcar o polemică despre desființarea SIIJ”, a mai declarat Kelemen.