"Prin această comisie credem că se va diminua fenomenul de vânzare al adeverinţelor de certificare a etniei pentru locurile speciale din licee şi facultăţi destinate rromilor. În acest moment este un dezastru în privinţa eliberărilor de recomandări, nu există nicio metodologie de eliberare pentru că sunt organizaţii care dau aceste adeverinţe fără a susţine nici măcar un mini interviu în care să se răspundă la întrebarea elementară dacă sunt sau nu de etnie rromă", a declarat Mihai Neacşu, secretar general al coaliţiei rromilor.

El a spus că liderii coaliţiei comunităţilor acestei etnii doresc ca această comisie să se înfiinţeze prin ordin al ministrului Educaţiei.

Mihai Neacşu a subliniat că va propune MECTS şi alocarea unor locuri speciale pentru românii care provin din medii defavorizate, în special din zonele rurale, unde tinerii doresc să înveţe, dar nu au posibilităţi materiale.

Reprezentantul Patronatului Oamenilor de Afaceri Rromi din România, Ninel Potârcă, a arătat că îşi oferă tot sprijinul pentru tinerii absolvenţi ai unităţilor de învăţământ care fac parte din etnie pentru a le oferi în viitor locuri de muncă după terminarea cursurilor.

Reprezentanţii Coaliţiei Comunităţilor de Rromi din România au mai spus că studiile sociologice relevă faptul că în perioada 2000-2006, ONG-urile, precum şi Partida Romilor, au eliberat un număr foarte mare de recomandări unor persoane care nu aparţin etniei rromilor, respectiv 10% la nivelul facultăţilor şi circa 13% la licee.

CCRR consideră că prin crearea acestor comisii se va diminua masiv vânzarea recomandărilor de către orice organizaţie de rromi şi va creşte accesul la locurile speciale pentru rromi. În componenţa comisiei se vor putea afla directorul şcolii, profesor de limba rromani, mediatorul şcolar şi cel sanitar, expertul pe problemele romilor de la nivelul primăriilor, lideri locali, reprezentanţi ai ONG-urilor judeţene.