Desemnarea liberalului flamand Alexander De Croo în funcția de prim-ministru este o adevărată reușită în politica belgiană, în condițiile în care nu are un guvern formal de aproape doi ani. Asta nu înseamnă că noul premier și guvernul său de coaliție vor avea o misiune ușoară până la următoarele alegeri din 2024. Din noua coaliţie – poreclită „Vivaldi”, după compozitorul celor
„Patru anotimpuri” – vor face parte ecologiştii, liberalii şi social-democraţii atât flamanzi, cât şi valoni şi creştin-democraţii flamanzi. Cele şapte partide au obţinut împreună 53,4% din voturi la alegerile legislative din mai 2019.
Alexander este fiul cunoscutului politician belgian Herman De Croo, care a fost membru al parlamentului flamand până la alegerile de anul trecut. Tânărul De Croo nu a visat însă să-și conducă țara. El și-a început cariera lucrând în sectorul privat, inclusiv la Boston Consulting Group, în încercarea de a se distanța de cariera politică a tatălui. De asemenea, notează Politico, el a reușit să provoace căderea guvernului și a stabilit un „record mondial”. La numai un an după ce a intrat în politică, De Croo a fost responsabil pentru căderea guvernului belgian. Abia ales președinte al partidului liberalilor flamand, a presat guvernul federal de atunci al lui Yves Leterme să găsească o soluție la o dispută constituțională privind votul în circumscripția Bruxelles-ului. Pentru că Executivul nu a reușit să găsească o soluție, De Croo a decis în 2010 că partidul său va părăsi guvernul, ceea ce a dus la căderea lui.
De Croo va conduce un guvern născut nu din afinități politice, ci din nevoie. Unirea majorității nu a fost niciodată ușoară în politica belgiană, dar a fost și mai dificil după alegerile din mai 2019. Politicianul anti-imigrație, Vlaams Belang, a obținut o victorie uriașă în regiunea nordică belgiană Flandra. Acest lucru a fost în contrast puternic cu o victorie a Verzilor la Bruxelles și în sud, în zona de limbă franceză a țării, care este înclinată spre stânga.
Actuala coaliție formată din șapte partide este fragmentată ideologic și nu a avut timp pentru a negocia acordul de coaliție. Asta înseamnă că dezbaterile-cheie vor trebui rezolvate în următorii ani.
De Croo va conduce și Consiliul Național de Securitate al Belgiei, responsabil pentru gestionarea reacției țării la coronavirus. Dar De Croo El preia conducerea guvernului și într-un moment în care Executivul se confruntă cu acuzații pentri că a decis să relaxeze restricțiile, deși numărul infecțiilor a crescut. De asemenea, fiecare dintre cele șapte partide din noul guvern a venit cu propria doleanță: Verzii vor mai mulți bani pentru combaterea schimbărilor climatice, în timp ce socialiștii susțin majorarea pensiilor minime, iar liberalii vor să evite impozitele. Dar cea mai presantă misiune a noului guvern va fi să ajungă la un acord asupra unui plan de redresare economică post coronavirus.