Coca-Cola investeşte 7 milioane de euro în fabrica din Timişoara

Compania Coca-Cola a investit 7 milioane de euro în cea mai rapidă linie de îmbuteliere pentru doze.

Coca-Cola HBC România, cea mai mare companie din industria locală de băuturi,inaugurează astăzi cea mai recentă investiție, în valoare de 7 milioane de euro: o linie de producție de mare viteză pentru îmbutelierea dozelor, în fabrica de la Timișoara, cu o capacitate maximă de producție de 90.000 doze/oră. Cu această nouă și semnificativă investiție la nivel local, Coca-Cola HBC își reafirmă angajamentulputernic și pe termen lung față de piața din România. 

Noua linie de îmbuteliere doze lansată de Coca-Cola HBC România în fabrica din Timișoara este, în prezent, cea mai rapidă de pe piața locală și are un înalt grad de automatizare de ultimă generație. Capacitatea sa zilnică de producție este de 2 milioane de doze. De asemenea, încadrul fabricii din Timișoara,este linia cea mai eficientă din punct de vedere energetic (410 kW / h) și linia cu cel mai mic consum de apă pe litru de băutură produsă (1,1L). Proiectul a demarat în noiembrie 2016, iar perioada de testare a fost finalizată la sfârșitul lunii mai 2017.

„Suntem prezenți pe piața românească de peste 25 de ani și angajamentul nostru aici este foarte puternic. Acum, ne extindem rădăcinile la nivel local cu o nouă investiție, în valoare de 7 milioane de euro, într-o linie de îmbuteliere doze de mare viteză. Această investiție este o nouă confirmare a angajamentului nostru profund față de economia șicomunitatea locală.Suntem fericiți că fabrica noastră din Timișoara dispune acum de cea mai rapidă linie de îmbutelierepentru băuturi din România. De asemenea, suntem mândri de contribuția noastră la nivelul comunității locale. Ne angajăm să investim în continuare, România este o piață foarte importantă în cadrul grupului Coca-Cola HBC, și suntem foarte încântați de ceea ce urmează”, a declarat Jaak Mikkel, General Manager Coca-Cola HBC România.

„Am aflat cu bucuriede extinderea capacității de producție a fabricii Coca-Cola HBC din Timișoara. Coca-Cola oferă un exemplu de angajament demn de urmat, cuo prezență puternică în România de peste 25 de ani. Coca-Cola, unul dintre cele mai relevante branduri americane, susține crearea de noi locuri de muncă pe piața românească și continuă să sprijine comunitățile în care operează prin intermediul programelorde responsabilitate socială.”, a declarat Excelența Sa Hans G. Klemm, Ambasadorul Statelor Unite în România, în cadrul evenimentului.

Noua linie de îmbuteliere doze are la bază un sistem inovator de umplere, de ultimă generație, patentat de Krones – lider european în furnizarea de tehnologii pentru producerea de băuturi și ambalaje – iar funcționarea sa este asigurată de patruspecialiști pe fiecare tură, susținuți de experți din celelalte departamente ale fabricii. Cu o capacitate maximă de producție de 90.000 de unități pe oră, în doze de 330 ml și 500 ml, noua line va deservi atâtpiața românească, cât și piețele europene, în viitor.   

Fabrica Coca-Cola HBC din Timișoara a fost inaugurată în data de 12 august 1995. La acel moment, existau trei linii de producție, toate înlocuite ulterior cu echipamente noi și moderne. În fabrica din Timișoara se îmbuteliază în prezent produse din gama Coca-Cola, Fanta, Sprite, Schweppes, Nestea și Joy. Aceste produse deservesc atât piața românească (cu excepția Joy), cât și alte țări, în care fabrica din Timișoara exportă – Bulgaria, Croația, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Greciași alte țări din zonă. Ambalajele produse și îmbuteliate în fabrica din Timișoara, pe lângădozele de 330 ml și 500 ml,includ: PET de 750 ml (unic în Europa), PET de 1,5 L, PET de 2 L și PET de 2,5 L, pentru băuturile răcoritoare carbogazoase,și PET de 500 ml și PET de 1,5 L pentru produsele îmbuteliate în condiții aseptice.

În 2014, fabrica din Timișoara a primit Medalia de Aur European Water Stewardship, certificare care demonstrează angajamentul companiei în aplicarea unei politici transparente și corecte de gestionare a folosirii apei și arată că operațiunile și procedurile Coca-Cola HBC România sunt corecteși durabile. Toate cele trei fabrici Coca-Cola HBC dețin această distincție(European Water Stewardship), România fiind prima țară din cadrul grupului Coca-Cola HBC cu toate fabricile (Ploiești, Poiana Negrii și Timișoara) certificate conform acestui standard.

Coca-Cola a anunţat că prezenţa sistemului cu acelaşi nume pe piaţa locală generează o valoare adăugată de 448 milioane de euro, echivalentul a 0,3% din PIB.Peste jumătate din aceasta sumă, generată de întregul lanţ de valoare Coca-Cola, reprezintă contribuţia la bugetul de stat – 241 milioane de euro – şi constituie 0,8% din toate taxele încasate de statul român.

Fiecare loc de muncă la Coca-Cola generează indirect alte 12 locuri de munca în restul economiei.Sistemul Coca-Cola angajează, în total, în România, 1.500 de persoane.Prezenţa Coca-Cola în România susţine 19.900 de locuri de muncă, pe întregul lanţ de valoare al sistemului, ceea ce echivalează cu 0,3% din întreaga piață a forței de muncă din România.