Coca-Cola, cel mai mare producator de sucuri din lume, a anuntat ca va achizitiona grupul Huiyuan din China pentru suma de 2,3 miliarde de dolari intarindu-si in acest fel cota pe piata din China.

Astfel, Coca-Cola va plati 12,20 dolari din Hong Kong (HK$) pentru o actiune a Huiyuan, triplu fata de valoarea acestora la ultima sedinta de tranzactionare. Dupa efectuarea anuntului valoarea actiunilor grupului chinez a crescut cu 167%.

Aceasta achizitie va face din compania americana cel mai mare distribuitor de sucuri din China. Reprezentantii Coca-Cola au declarat chiar ca se asteapta ca mai mult de 80% din castigurile companiei in viitor sa provina de pe pietele non-americane, printre care si China. Doar anul trecut Coca-Cola a vandut pe piata chineza cu 22% mai mult decat in 2006, pe fondul orientarii spre bauturile necarbogazoase.

Vanzarile de sucuri naturale in China au crescut cu 187% in perioada 2002 – 2007, pana la 10 miliarde de litri, pe cand vanzarile de bauturi carbogazoase au avansat cu 91%, la 4,5 miliarde de litri.

Huiyuan este cea mai mare companie producatoare de sucuri naturale din China, in ceea ce priveste cota de piata. Compania detine 10,3% din piata, pentru a fi urmata de Coca-Cola, cu 9,7% din piata.

Zhu Xinli, fondatorul si presedintele Huiyuan, a fost de acord sa isi vanda participatia de 42%, devenind in urma preluarii presedinte onorific. Grupul Danone, al doilea mare actionar cu 23% dintre actiuni, a acceptat de asemenea sa isi vanda participatia.

Coca-Cola a anuntat ca in urma preluarii va pastra brandul Huiyan.

Sursa: Bloomberg