Când majoritatea distracțiilor sunt, de voie, de nevoie, înăuntru aveți nevoie de o băutură bună, de sezon, să vă țină urât
Iarna nu dă semne că ne va părăsi prea curând, și frigul de-afară te îmbie să încerci niște băuturi ceva mai tari. Poate te-ai plictisit de obișnuitele licori simple, pe care le savurezi din când în când pentru că îți sunt pe plac și îți sunt la îndemână, și vrei să încerci niște arome noi. De exemplu, o rețetă de cocktail pe care să o poți prepara în doi timpi și trei mișcări la tine acasă. Îți propun niște cocktailuri clasice cu whisky, care vin însoțite și de povești pe care merită să le împărtășești cu prietenii la un pahar de vorbă.
Rusty Nail
Este unul dintre cele mai simple și mai populare cocktailuri inventate vreodată. Legenda spune că rețeta a apărut la New York, în timpul Prohibiției, însă prima atestare oficială este consemnată în 1967. Anii ’60 au fost cu certitudine momentul său de glorie, iar celebrul club “21” din Manhattan pare să-i datoreze popularitatea din acea perioadă. Membrii trupei Rat Pack (Sinatra, Martin & co) erau foarte atașați de el și l-au menționat în câteva dintre cântecele lor. Asemeni multor cocktailuri clasice, are o mulțime de rețete cunoscute în care cele două ingrediente, whisky și Drambuie, variază în cantitate. Eu vă recomand să mergeți pe cea mai simplă dintre ele: la două părți de scotch, o parte de Drambuie. Dacă vi-l doriți mai dulceag și aromat, înlocuiți scotch-ul cu bourbon.
Old Fashioned
Manhattan
Un alt cocktail a cărui poveste este insurmontabil legată de New York. Este deseori comparat cu un tort delicios cu mai multe straturi, pentru că fiecare ingredient folosit în rețeta sa are o aromă specială și contribuie în egală măsură la gustul final. Winston Churchill spunea că a învățat rețeta lui de Manhattan de la mama sa, care era originară din Brooklyn, și, dintre multele variante de Manhattan pe care le-am întâlnit, a lui mi se pare cea mai savuroasă. Puneți într-un shaker două părți de scotch, o parte de vermut dulce (roșu), câțiva stropi de bitter concentrat (Angostura sau Underberg) și câteva cuburi de gheață. Amestecați bine și strecurați apoi într-un pahar de cocktail. La final, decorați cu una sau două vișine din vișinată.
Godfather
Numele său poate să vină de la cartea lui Mario Puzo sau de la filmul lui Coppola, făcut după ea. Dacă te gândești la ingrediente, numele i se potrivește de minune, pentru că este făcut cu whisky și cu amaretto în părți egale, adică ceva tare și ceva italienesc. Unii obișnuiesc să pună două părți de whisky la o parte de amaretto, alții, câte două din fiecare. Făcut cu votcă în loc de whisky pare a fi mai „moale“. Asta dacă nu agreezi puse împreună aromele puternice ale celor două ingrediente clasice. Poți pune și două picături de bitter în pahar, însă obligatoriu ar fi, după părerea mea, să folosești gheață mărunțită și un sfert de lime stors în pahar și folosit apoi ca décor.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe
Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: