Primăvara începe să-și facă simțită prezența și, în curând, razele soarelui vor fi suficient de blânde cât să ne lase să petrecem mai mult timp afară. O bătură ideală pentru un astfel de început timid de primăvară mi se pare vermutul, care este, de fapt, un vin fortifiat (întărit cu alcool adăugat ulterior) și îmbogățit cu combinații de ierburi și condimente care au darul să potențeze aroma băuturii și să-i dea acel gust dulce-acrișor atât de cunoscut. Vermutul poate fi băut simplu, cu un pic de sifon sau câteva cuburi de gheață și o felie de lămâie. Însă și mai bun este combinat în diverse cocktailuri, multe dintre ele devenite deja celebre.
În Europa mai ales, când vorbești despre Martini te gândești la băutura aceea dulce-amăruie pe care o servești înainte de masă cu gheață și lămâie. Martini este Vermutul cu “V” mare și notorietatea lui ca și brand este pe măsura celor 200 de ani și mai bine de existență. Coincidența face însă ca pentru americani, în special, Martini să fie de fapt numele unuia dintre cele mai cunoscute cocktailuri create vreodată. Rețeta lui e simplă: o măsură de vermut cu două de gin, un strop de lime și cu multă gheață, amestecate într-un shaker și strecurate apoi în celebrul pahar care îi poartă numele. Modul de preparare poate fi diferit. La fel și ingredientele. Dacă vrei să bei un Dry Martini, vei folosi un vermut extra dry. Dacă vrei să obții o băutură ceva mai aromată și nu atât de alcoolizată poți folosi un vermut mai blând, cum este Noilly Prat, care îi va împrumuta combinației din aromele sale de coriandru și gențiană.
Amatorilor de spumante le recomand un alt cocktail cu Martini: Martini Royale. Îl puteți prepara fie cu Martini Bianco, fie cu Rosato, și cu prosecco, în părți egale sau în proporție de 1 la 2, iar la final garnisit cu o felie de lâmâie și mentă (pentru Martini alb) su cu o felie de portocală (pentru cel Rosato). Martini Rosato este mai puțin cunoscut pe meleagurile noastre și merită să-l încercați. Este un pic mai fructat și mai spicy decât celelalte vermuturi din aceeași familie. Poți să distingi în aroma lui note de scorțișoară și cuișoare, dar și un gust persistent de zmeură. Este un ingredient ideal pentru o băutură răcoritoare pe care să o servești la începutul unei petreceri sau înainte de masă în perioada aceasta.
Martini nu este singurul vermut cu care vă puteți încălzi aceste prime zile de primăvară. Un alt vin de acest fel, ceva mai aromat și mai puțin alcoolizat, este Dubonnet, o băutură franțuzească cu o tradiție cel puțin la fel de îndelungată ca și omologul său din Italia. Și acesta poate fi băut simplu sau în combinație cu un vermut sec alb, într-un cocktail care se numește Antoine, foarte popular în unele regiuni din Franța, unde se prepară numai cu Dubonnet. Îl puteți prepara cu orice vermut roșu dulceag atâta timp cât îl combinați în părți egale cu un vermut extra dry, într-un pahar de vin roșu bine răcit înainte. O altă băutură inventată de francezi, care care sunt mari amatori de vermut, este Vermut Cassis. Într-un pahar mic, cu două-trei cuburi de gheață, amestecați trei părți de vermut sec cu o parte crème de cassis și un strop de sifon sau apă minerală. În fine, un alt cocktail, de data aceasta italienesc, este Ferrari . Nu știu ce legătura are această rețeta cu celebrele mașini italienești, însă o găsești destul de frecvent în meniurile barurilor din Italia. Într-un pahar de bar normal, plin cu gheață, pui două măsuri de vermut sec, o linguriță de amaretto și un strop de lămâie. Gustul blând de migdale găsește echilibrul perfect în aromele ierboase ale vermutului, iar această băutură poate fi și un excelent digestiv, la sfârșitul unei mese copioase.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.