Constructorul care a modernizat magazinul Cocor a cerut, la Tribunalul Bucureşti, insolvenţa societăţii Cocor SA. Firma Mitre Building Construction pretinde că nu i-au fost plătite facturi în valoare de 120.000 de lei (aprox. 26.800 euro). Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 18 septembrie.
Reprezentaţii Cocor susţin, într-un comunicat transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti, că solicitarea constructorului este abuzivă pentru că acesta a primit, în contul lucrărilor, suma de 4,5 milioane de euro, iar valoarea pretinsă reprezintă mai puţin de 1% din totalul sumei deja achitate.
Mai mult, Cocor îi impută constructorului că lucrările prestate nu sunt de calitate şi că au "deficiente multiple, care afectează grav desfăşurarea activităţii şi imaginea firmei (…) Faţă de lucrările defectuos realizate şi imputabile creditoarei, pe care le estimăm la circa 400.000 de lei, ne aflăm de fapt în situaţia în care SC Cocor SA are o creanţă împotriva societăţii creditoare SC Mitre Building Construction SRL, şi nu invers", se arată în comunicatul transmis bursei.
În 2009 , Mitre Building Construction Bucureşti a câştigat prin licitaţie publică un contract in valoare de 4,45 milioane euro, în vederea realizării unor lucrări de amenajari interioare şi exterioare şi instalaţii pentru magazinul Cocor din Bucureşti. La licitaţie au depus oferte 59 de societăţi, iar pentru etapa finală, câştigată de Mitre Building Construction, s-au calificat şase societăţi.
Cererea de insolvenţă vine în contextul în care compania a anunţat la începutul săptămânii trecute pe bursă că este posibil ca BCR să execute silit Cocor în contul împrumuturilor acordate de bancă. Cocor a contractat în 2009 de la BCR un credit ipotecar de 19 milioane euro pentru renovarea magazinului.
Magazinul Cocor s-a redeschis în octombrie 2010 în urma unei investiţii de 24,5 milioane euro, cu o parcare de 200 locuri şi o suprafaţă comercială de 10.000 mp în care sunt gazduite branduri româneşti şi internaţionale. Pentru că nu a găsit chiriaşi pentru tot spaţiul disponibil, Cocor a înregistrat, anul trecut, venituri sub previziuni.
Acționarii principali ai Cocor sunt SIF Muntenia cu 10%, Liviu Ursan – 14,83%, Daniel Stoica – 14,65% din acțiuni, SIF Transilvania – 10,24%, Aurel Beșliu și Turnover ABC – 16% și fondul de investiții Broadhurst Investments – 13,32%.