Pe langa gust, un astfel de amestec trebuie sa se remarce si prin felul in care arata. In afara cantitatilor din fiecare bautura care se folosesc la preparare, in cartile de retete de cocteiluri sunt specificate si paharele din care trebuie baut „amestecul” cu pricina, si ornamentele care ii adauga valoare estetica.
Despre George Martin se spune ca este unul dintre cei mai buni preparatori de cocteiluri din
Bucuresti. Lucreaza la barul Tipsy si urmeaza cursurile unei scoli de preparatori profesionisti. „Nu exista numai o regula clara pe care daca o respecti iti ies automat amestecuri bune. Sunt o gramada de astfel de reguli, insa chiar respectate, nimeni nu iti garanteaza ca vei avea un cocteil excelent.”, spune George Martin.
Exista trei metode pentru prepararea unui cocteil. Dresarea este o metoda de preparare care consta in turnarea succesiva, direct in paharul clientului, a doua sau mai multe bauturi,
in functie de densitatea acestora. Urmeaza apoi metoda amestecului in care cocteilul se prepara intr-un pahar de amestec diferit de cel din care este baut. Metoda agitarii este cea de a treia, dar si cea mai cunoscuta.
Imaginea barmanului care agita shakerele a devenit deja clasica.
„Ordinea in care se pun ingredientele intr-un cocteil este esentiala. Gheata se pune prima, dupa care se trece la bauturile alcoolice. Sucurile si bauturile nealcoolice sunt ultimele la care se apeleaza. De regula, alcoolul ramane in partea inferioara a shakerului. Daca se depune pe gheata, el se agita mai bine”, explica Martin.
Printre preparatorii de cocteiluri, laptele cu lamaie si crema de whisky cu lamaie sunt considerate ca fiind amestecuri interzise. In privinta paharului care trebuie ales pentru un anumit amestec, in mod normal functioneaza legea bunului-simt. Este evident ca nu vei bea un cocteil greu, dupa care „iei foc”, intr-un pahar mare sau o sonda, dar nici o Pina Colada racoritoare intr-un pahar de dimensiuni reduse. In plus, exista si asa-numitele pahare dedicate exclusiv unei bauturi. Spre exemplu, cocteilurile pe baza de Martini se beau din pahare speciale, cu picior, cu deschidere larga si de forma conica.
Cel mai baut cocteil din Romania este insa ginul tonic. Unii barmani sustin insa ca acesta nu ar fi tocmai un cocteil ci, mai de graba, un „long drink”, cu toate ca reteta sa este prezenta in toate cartile de cocteil din lume.