Cod galben de ceață în 12 județe! Polițiștii îndeamnă șoferii să reducă viteza

ceata

Sursă: Dreamstime

Vineri, pe 16 decembrie, meteorologii au emis mai multe avertizări cod galben de ceață. Acestea vor fi valabile în 12 județe în următoarele ore.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), este cod galben până la ora 23.00 în mai multe localități din județele Bacău, Botoşani, Suceava, Neamţ, Vrancea, Ialomiţa, Buzău, Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman. În județele Tulcea și Constanța, este cod galben până la ora 02.00.

Ceață pe Autostrada Soarelui

De asemenea, reprezentanții Centrului Infotrafic avertizează că este ceață și pe Autostrada Soarelui (A2).

„Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, între kilometrii 64 (Lehliu Gară) – 144 (Feteşti), pe alocuri vizibilitatea scade sub 100 metri, din cauza ceţii dense”, a transmis Centrul Infotrafic.

Recomandarea polițiștilor pentru șoferi este să reducă viteza, să mărească distanţa de siguranţă între autovehicule şi să evite oprirea pe benzile de circulaţie sau pe banda de urgenţă.

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

În următoarele patru săptămâni, temperaturile vor fi ceva mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă a anului, anunță, vineri, meteorologii din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

În următoarea perioadă vremea mai caldă va intra într-un proces de răcire treptată, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -2…14°C, în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…11°C și -7…3°C spre sfârșitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între -2…19°C, în cea mai mare parte a zonelor. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -12…11°C la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni, producându-se brumă şi îngheț la sol.

În săptămâna 19-26 decembrie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile centrale, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în zonele montane, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

În săptămâna 26 decembrie – 2 ianuarie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la munte și local în sud- est, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

În săptămâna 2 – 9 ianuarie, temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru acest interval, în toate regiunile.

În săptămâna 9 – 16 ianuarie, mediile valorilor termice vor fi ceva mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.