ANM a emis atenționare Cod galben pentru instabilitate atmosferică

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni o atenționare Cod galben pentru instabilitate atmosferică, valabilă până marți dimineața în șase județe.

Conform prognozei meteo, între 26 august, ora 18:00, și 27 august, ora 10:00, județele Suceava, Neamț, Bacău, Harghita, și parțial Bistrița-Năsăud și Mureș se vor confrunta cu vreme instabilă.

Vor fi averse torențiale, descărcări electrice și vânt puternic. Cantitățile de precipitații vor varia între 15 și 25 l/mp, iar în anumite zone izolate, vor depăși 30-40 l/mp.

Meteorologii anunță că aceste fenomene vor începe să apară începând cu după-amiaza, local în zonele montane și pe arii mai mici în centrul, sudul și estul țării.

cod galben
SURSA FOTO: Meteo România

Cod galben și portocaliu de caniculă

Meteorologii au emis un Cod Galben pentru data de 26 august, care vizează valul de căldură și disconfortul termic ridicat.

În centrul Transilvaniei, vestul Moldovei, nordul Olteniei, nordul Munteniei și Dobrogea continentală, se așteaptă temperaturi maxime între 34 și 36 de grade Celsius.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși 80 de unități, semnalând un disconfort termic considerabil.

De asemenea, a fost emis un Cod Portocaliu pentru aceiași zi, care se aplică în județele Maramureș, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Ilfov, municipiul București, Galați, Vrancea, Vaslui, Iași și Botoșani.

Acest cod indică faptul că valul de căldură va continua pentru a paisprezecea zi consecutivă. Temperaturile maxime vor ajunge la 36-38 de grade Celsius, iar cele minime vor fi între 19 și 23 de grade Celsius, provocând nopți tropicale în unele zone. Indicele ITU va depăși pragul critic de 80 de unități, accentuând disconfortul termic.

Atenționare meteorologică pentru 27 august

Pentru 27 august, meteorologii au emis un Cod Galben care vizează valul de căldură, cu posibilă caniculă locală și disconfort termic ridicat. Zonele afectate includ nordul Banatului, sudul Crișanei, sudul Olteniei, precum și sud-vestul și centrul Munteniei.

Aici, valul de căldură va persista și se va resimți disconfortul termic. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor varia între 34 și 35 de grade Celsius.

În aceeași zi, instabilitatea atmosferică va crește temporar, cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului în zonele montane și pe arii restrânse în restul țării.