UPDATE: Cod galben de vânt. ANM anunță precipitaţii mixte, polei, ninsori

Meteorologii prognozează precipitații mixte, ninsori, depuneri de polei și strat de zăpadă, alături de intensificări ale vântului și temperaturi scăzute, cu nopți și dimineți geroase, în mai multe regiuni, începând de sâmbătă și până marți dimineață. Totodată, a fost emis un cod galben de vânt puternic pentru Moldova, nord-estul și estul Munteniei, precum și nordul Dobrogei.

”Meteorologii au emis o informare valabilă în intervalul 15 februarie, ora 10 – 18 februarie, ora 10, fiind prognozate precipitaţii mixte, polei, ninsori, strat de zăpadă, intensificări ale vântului, vreme rece, nopţi şi dimineţi geroase.

”Pe parcursul zilei de sâmbătă (15 februarie) vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare în sudul şi estul Transilvaniei şi pe arii restrânse în Moldova. În Muntenia şi local în Oltenia şi Dobrogea la început vor fi ploi şi lapoviţă, apoi doar ninsori. Izolat se va forma polei.   Din seara zilei de sâmbătă şi până marţi dimineaţa temporar va ninge în sud, sud-est şi parţial în centru şi se va depune strat de zăpadă (în general 5…10 cm)”, conform ANM.

Sâmbătă, vântul va sufla temporar cu intensitate în regiunile vestice, estice și sud-estice, atingând viteze de 40-50 km/h. Duminică și luni, va fi moderat în sud, cu rafale de 25-40 km/h, iar pe litoral va avea intensificări temporare, ajungând la 40-45 km/h.

”Vremea va fi rece în toate regiunile până spre finalul săptămânii viitoare şi vor fi nopţi şi dimineţi geroase, la început în nordul teritoriului şi în depresiuni, apoi local şi în rest, iar ziua vor fi temperaturi preponderent negative”, precizează ANM.

O avertizare meteorologică de cod galben este valabilă pe 15 februarie, între orele 10:00 și 16:00, vizând intensificări ale vântului în Moldova, nord-estul și estul Munteniei, precum și în nordul Dobrogei. Vântul va sufla cu rafale de 50-65 km/h.

În jumătatea sudică a Moldovei, estul Munteniei și nordul Dobrogei, pe arii restrânse, sunt prognozate ninsori slabe, însoțite de viscol.

Cod Galben de ninsori abundente. Meteorologii ANM anunță viscol puternic în mai multe regiuni

În sudul și estul Transilvaniei, precum și în Moldova, precipitațiile vor fi preponderent sub formă de ninsoare. În Muntenia, Oltenia și Dobrogea, ploile și lapovița din prima parte a zilei se vor transforma treptat în ninsoare, iar în unele zone există risc de formare a poleiului.

Zăpada se va acumula în special în regiunile sudice, sud-estice și parțial în centrul țării, cu un strat cuprins între 5 și 15 centimetri. Această situație va persista până marți dimineața.

Vântul va fi intens în mai multe zone ale țării, cu rafale de 40-50 km/h în regiunile de vest, est și sud-est.

De sâmbătă, vremea va suferi o răcire accentuată în toate regiunile, iar temperaturile vor rămâne sub valorile normale pentru această perioadă până la sfârșitul săptămânii viitoare.

Iarna revine în forță în România

Începând de sâmbătă, temperaturile vor scădea în majoritatea regiunilor. Valorile maxime vor varia între -3 grade în Moldova și aproximativ 10 grade în vestul Olteniei.

Precipitațiile vor fi prezente în cea mai mare parte a țării, exceptând regiunile de vest și nord-vest. Vântul va sufla cu intensitate în vest, iar în estul și sud-estul țării va provoca viscol.

În Dobrogea și Bărăgan, vremea va fi mohorâtă, cu precipitații slabe. Inițial vor cădea ploi și lapoviță, urmate de ninsori. Vântul se va intensifica, atingând rafale de până la 65 km/h, viscolind ninsoarea. Temperaturile vor scădea semnificativ față de ziua precedentă, ajungând la valori de doar 2-3 grade în orele amiezii.

Vremea în Moldova

În sudul Moldovei și nordul Munteniei, vremea se răcește considerabil. Dacă vineri s-au înregistrat 13 grade, sâmbătă temperaturile nu vor mai depăși 2 grade. Cerul va fi acoperit de nori, iar în unele zone va ninge. Vântul se va intensifica, provocând temporar viscol.

În nordul Moldovei și Bucovina, frigul se va resimți și mai puternic, cu temperaturi predominant negative. Vor fi ninsori viscolite pe alocuri, însă printre nori își va face apariția și soarele. Noaptea, în Bucovina se va instala gerul.

În nord-vestul țării, vremea va fi predominant însorită în Maramureș, însă în Transilvania norii vor fi mai prezenți și vor aduce ninsori slabe. Răcirea vremii se va resimți și în această regiune, cu temperaturi care nu vor depăși 2-3 grade. Vântul va fi mai activ, amplificând senzația de frig.

În vestul României, dimineața va aduce câteva ploi, însă cerul se va degaja treptat, lăsând loc unei după-amiezi însorite. Vântul va sufla cu putere, iar maximele nu vor trece de 3 grade. Spre comparație, vineri, în sudul Banatului, temperaturile au atins 14 grade.

În Transilvania, temperaturile scad semnificativ, cu până la 12 grade mai puțin față de ziua precedentă. Cerul va fi variabil, cu perioade de înnorare și ninsori slabe. Noaptea, în zonele depresionare, se va instala gerul.

Cum va fi vremea în sudul țării și la munte

În Oltenia, cerul se acoperă treptat, iar pe alocuri vor apărea precipitații slabe. Ziua va fi dominată de ploi, urmate de ninsori ușoare. În vestul regiunii, temperaturile vor fi mai ridicate decât vineri, atingând până la 10 grade.

În sudul țării, vremea se răcește considerabil pentru această perioadă. Maximele nu vor depăși 3 grade în Lunca Dunării. Se vor semnala ploi, urmate trecător de lapoviță, iar pe timpul nopții sunt posibile ninsori.

Și în București va fi mult mai frig decât în ziua anterioară. Vântul va deveni mai activ, iar temperatura maximă nu va depăși 3 grade, după cele 12 grade înregistrate vineri. Vor fi precipitații slabe, sub formă de ploaie și lapoviță, iar pe timpul nopții va ninge, cu o minimă de -2 grade.

La munte, frigul revine în forță. Ziua va fi predominant mohorâtă, cu ninsori locale ce vor contribui la formarea unui nou strat de zăpadă. Vântul nu va crea probleme, iar în masivele vestice, soarele va apărea temporar.