Cod Galben de ninsori în 13 judeţe din centrul ţării, până miercuri după-amiază. Amenzi URIAȘE pentru șoferii care nu au cauciucuri de iarnă

Șoferii pot primi amenzi de până la 1800 lei în cazul în care nu vor avea montate cauciucurile de iarnă, în zilele următoare fiind anunțate ninsori în câteva regiuni ale țării, mai ales la munte. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi dimineaţă, o atenţionare Cod Galben de ninsori valabilă până miercuri după-amiază la ora 14,00 în 13 judeţe din centrul ţării.

udeţele în care se va depune strat consistent de zăpadă sunt: Hunedoara, Neamţ (vestul judeţului), Sibiu, Braşov, Covasna, Bacău, Vrancea, Buzău (jumătatea de nord), Prahova (jumătatea de nord), Dâmboviţa (jumătatea de nord), Argeş (jumătatea de nord), Vâlcea (jumătatea de nord) şi Gorj (zona de nord).

Potrivit meteorologilor, temporar va ninge în zona de munte, iar în Carpaţii Meridionali şi în cea mai mare parte a Carpaţilor Orientali se va depune strat de zăpadă, local mai consistent. Treptat, vor predomina ninsorile şi în estul şi sudul Transilvaniei, precum şi în Subcarpaţii Moldovei.

Trecător şi izolat, precipitaţii mixte vor fi şi în zonele deluroase din restul teritoriului. În sudul şi sud-estul ţării se vor cumula cantităţi de apă ce pot atinge pe arii restrânse 15…20 l/mp. Precipitaţii, local mai abundente, se vor semnala şi pe parcursul zilelor următoare.

 

Codul Rutier îi obligă pe șoferi să aibă montate cauciucurile de iarnă atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă

Potrivit Noului Cod Rutier, la art.100, aliniatul 6 se menționează că este interzisă „conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă”.

În caz contrar șoferii pot fi sancționați cu maximum 20 de puncte de amendă, respectiv 2100 lei (un punct de amendă = 105 lei). Amenda minimă, în acest caz, va fi de 840 lei. De asemenea certificatul de înmatriculare va fi reținut până când șoferul nu va face dovada montării cauciucurilor de iarnă.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță ninsori în următoarele zile în regiunile: Nord, Dobrogea și Muntenia. Ninsori mai abundente sunt așteptate la munte. În București este așteptat să ningă mai ales după data de 2 decembrie, însă ninsori ușoare nu sunt excluse nici în zilele următoare. Regiunile Centru și Vest sunt deoacamdată în afara prognozelor ANM privind ninsorile.

Dincolo de obligativitatea de a avea montate cauciucurile de iarnă atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, este recomandat ca șoferii să-și schimbe anvelopele în cazul în care temperaturile scad sub 7 grade, cum este și cazul perioadei următoare. Atât în București, cât și în restul țării ANM anunță valori negative, începând cu această săptămână. Temperaturile vor urca ușor la începutul lui decembrie, după care vor scădea din nou.

Pentru o mai bună eficiență a pneurilor, dar și pentru a le crește durata de viață, specialiștii auto recomandă ca anvelopele de vară să fie înlocuite cu cele de iarnă când temperatura scade sub 7 grade Celsius. Cauciucul din anvelopele de iarnă este mai moale, mai rezistent la frig și are o aderență mai bună pe suprafețe alunecoase.

Pentru a fi pregătiți pentru drumuri acoperite de zăpadă șoferilor le este recomandat să aibă în portbagaj: o lopățică, o lădiță de nisip, lanțuri pentru roți, spatulă pentru ras parbrizul și o șufă/lanț pentru tractare.

Șoferii nu mai sunt obligați să aibă montate cauciucuri de sezon, între anumite intervale calendaristice (cum era înainte – de la 1 noiembrie), dacă pe carosabil nu este zăpadă.