Cod galben în România. Care sunt zonele afectate de ploi masive

vreme rea, ploaie

SURSA FOTO: Dreamstime

Vremea se menține urâtă în România! Vineri, pe 24 mai, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de tip cod galben, valabilă pentru șapte județe din România, anunțând cantități însemnate de precipitații.

ANM a emis cod galben pentru șapte județe din România

Vremea se menține urâtă în România! Potrivit ANM, „în Banat, Crişana şi în vestul Transilvaniei instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină”.

Sursa citată mai precizează că în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor ajunge la 20-30 litri pe metru pătrat și izolat pot depăși 40 litri pe metru pătrat.

Avertizarea de tip cod galben intră în vigoare la ora 12:00 și este valabilă până la ora 21:00 în județele Alba, Arad, Bihor, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

Conform ANM, sunt posibile manifestări de instabilitate atmosferică, în zone mai restrânse, în nord-vestul și centrul țării.

În București, cerul va fi predominant senin, iar vântul va sufla moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 29-30 de grade Celsius.

Cod galben; SURSA FOTO: ANM

Vreme urâtă în mare parte din țară

ANM a emis și joi o avertizare meteorologică cod galben, anunțând averse, descărcări electrice și izolat grindină în Banat, Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali, în vestul Transilvaniei și local în Maramureș. În București a fost înnorat, iar temperatura maximă a fost cuprinsă între 22 și 24 de grade Celsius.

Intervalul de valabilitate al avertizării cod galben a fost între 23 mai, ora 10, și 23 mai, ora 23, fenomenele vizate fiind instabilitatea atmosferică și cantitățile semnificative de apă.

În Banat, Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali, în vestul Transilvaniei și local în Maramureș au fost perioade cu instabilitate atmosferică, manifestată prin averse, descărcări electrice și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă au fost de 20 – 30 l/mp și izolat de peste 40 – 50 l/mp, a anunțat ANM. Cerul a avut înnorări și au fost averse slabe, iar vântul a suflat slab și moderat. Temperatura maximă a fost de 22 – 24 de grade.

Circulația rutieră a fost blocată joi dimineață pe DN 6, între Severin și Orșova, din cauza căderilor de pietre pe carosabil, conform informațiilor furnizate de Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova.

Conform sursei citate, angajații Secției de Drumuri Naționale (SDN) Orșova au intervenit pentru eliberarea drumului și reluarea circulației în cel mai scurt timp posibil.