ANM a emis o nouă avertizare de cod galben pentru două județe: Vor fi averse de ploaie însemnate

cod galben romania harta

SURSA FOTO: Dreamstime

O nouă atenționare de Cod galben a fost emisă joi de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru două județe din România. Avertizarea este valabilă până vineri după-amiază.

ANM: Cod galben de averse pentru județele Galați și Tulcea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenționare Cod galben de averse însemnate cantitativ, valabilă până vineri după-amiază, pentru județele Galați și Tulcea.

Conform meteorologilor, în intervalul 5 septembrie, ora 23:00 – 6 septembrie, ora 15:00, în aceste județe se vor înregistra ploi sub formă de averse, iar cantitățile de apă acumulate vor varia între 15 și 25 l/mp, cu valori izolate de peste 30-40 l/mp.

SURSA FOTO: ANM

Cod galben de caniculă în Crișana, Oltenia, Banat și Muntenia

ANM a emis, de asemenea, atenționări Cod galben de caniculă pentru zilele de joi și vineri, care vor afecta județe din regiunile Crișana, Oltenia, Banat și Muntenia. Joi, 5 septembrie, temperaturile se vor menține deosebit de ridicate în Banat, în cea mai mare parte a Crișanei, în sudul și vestul Olteniei, precum și în sud-vestul Munteniei. Meteorologii prognozează valori termice cuprinse între 33 și 35 de grade Celsius în aceste regiuni, unde disconfortul termic va fi ridicat.

Județele vizate de Codul galben de caniculă de joi includ Arad, Bihor, Caraș-Severin, Dolj, Mehedinți, Olt, Timiș și Teleorman. Vineri, 6 septembrie, condițiile de vreme deosebit de caldă vor persista în județele Arad, Bihor, Caraș-Severin, Dolj, Mehedinți și Timiș, unde maximele vor fi între 32 și 34 de grade.

Caracterizarea climatică a lunii septembrie

ANM subliniază că vremea în luna septembrie va continua să fie călduroasă, cel puțin în primele două decade, iar precipitațiile vor fi mai reduse comparativ cu lunile de vară. Septembrie este o lună în care instabilitatea atmosferică este mai scăzută, datorită influenței unui brâu de presiune atmosferică ridicată care se extinde asupra Europei.

Conform datelor înregistrate între 1961 și 2023, temperatura medie multianuală a lunii septembrie depășește 18 grade Celsius în Lunca Dunării, pe litoral și în Delta Dunării, precum și în sud-vestul Banatului.

Temperatura maximă absolută pentru luna septembrie în România a fost înregistrată la Strehaia pe 8 septembrie 1946, când s-au consemnat 43,5 grade Celsius. În București, recordul de temperatură pentru luna septembrie este de 39,6 grade Celsius, atins pe 9 septembrie 1946 la stația meteorologică București-Filaret. La stația București-Băneasa, maxima absolută a lunii septembrie a fost de 38,6 grade Celsius, înregistrată pe 8 și 9 septembrie 1946, iar la București-Afumați, maxima a fost de 37 de grade Celsius, pe 1 septembrie 1952.