Care sunt cele mai bune ouă pentru consum?

Care sunt cele mai bune ouă pentru consum? Ce înseamnă codul de pe ouăle din supermarket? Câte ouă putem consuma pe zi? Acestea sunt doar câteva întrebări pe care și le pun românii. Dr. Mihail Pautov a dezlegat „misterul” ouălor.

Deși ouăle de la țară sunt considerate cele mai sănătoase, mulți dintre noi nu avem acces la ele. Deci, care sunt ouăle din comerț pe care ar trebui să le alegem?

Mihail Pautov
Mihail Pautov (SURSA FOTO: Facebook, Dr. Mihail Pautov)

Atunci când se iau ouă din comerț, se poate observa un cod pe ou. Fiecare cifră sau literă are o semnificație specifică. Prima cifră indică calitatea oului în felul următor:

  • 0 înseamnă ou bio;
  • 1 reprezintă ou de la găini crescute în aer liber;
  • 2 desemnează ou de la găini crescute la sol, în hale, fără acces la lumină, ceea ce poate afecta sinteza și concentrația de vitamina D în ou;
  • 3 indică ou de la găini crescute în baterii îmbunătățite.

Un ou cu codul „0” provine de la găini crescute în sisteme ecologice, ceea ce înseamnă că sunt șase găini pe metru pătrat, având acces la exterior și fiind hrănite fără pesticide, insecticide sau organisme modificate genetic, consumând mâncare de calitate. El a recomandat aceste ouă ca fiind cele mai bune disponibile pe piață.

Ce reprezintă restul cifrelor?

În cazul în care prima cifră din codul oului este „1”, acest lucru indică faptul că găinile sunt crescute în aer liber. În această situație, există nouă găini pe metru pătrat în interior și patru pe metru pătrat la exterior, hrănite cu hrană convențională care poate include pesticide, insecticide și organisme modificate genetic.

Pentru oul cu codul „2”, găinile sunt crescute la sol, fără acces la exterior. Ele sunt adăpostite în interior, fiind tot nouă găini pe metru pătrat și hrănite cu mâncare convențională, dar lipsa accesului la exterior poate genera stres în rândul găinilor.

În ceea ce privește ouăle cu codul „3”, acestea provin de la găini crescute în cuști, care nu au acces la exterior și sunt hrănite cu mâncare convențională, având un spațiu limitat la interior.

Câte ouă putem mânca pe zi?

Poți consuma ouă dimineața sau să iei cu tine trei ouă pentru a mânca unul dimineața, unul la prânz și unul seara, distribuind astfel sursa de proteine.

„Poți să le consumi dimineața sau poți să-ți iei trei ouă cu tine să mănânci un ou dimineața, un ou la prânz și un ou seara, astfel încât să distribui sursa asta de proteine de calitate pe parcursul întregii zile”, a spus medicul despre acest aliment.

În opinia sa, cele mai bune ouă sunt cele de la țară. Este important să fie de la oameni cunoscuți deoarece anumite tipuri de hrană pot accelera creșterea găinilor și pot fi toxice, putând afecta calitatea ouălor.

„Cele mai bune ouă, cred eu, sunt cele de la țară cu mențiunea că e bine să fie ouă de la țară, de la oamenii pe care îi cunoști, pentru că există tot felul de mâncăruri care fac găinile să crească foarte rapid, care pot fi toxice și care se pot transfera în ouă”, a explicat cunoscutul medic.