ANM anunță ninsori și viscol

ANM a emis o avertizare de ninsori însemnate cantitativ și viscol! Atenționarea de vreme rea vizează 25 de județe. Un cod portocaliu intră în vigoare, marți, la ora 12:00 și rămâne valabil până seara, la ora 23:00.

În Carpații Meridionali și de Curbură, la peste 1700 m, vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 90 – 110 km/h. Va ninge și va fi viscol, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

meteo 28 noiembrie 2023
SURSA Foto: ANM

Atenționarea de cod galben de ninsori însemnate cantitativ a fost emisă de marți, ora 10.00, până miercuri, ora 08.00. Va fi vânt puternic și viscol. În intervalul menționat, la munte, mai ales la altitudini de peste 1500 m, va ninge și se va depune strat nou de zăpadă. Cantitățile de apă vor fi local de 20 – 35 l/mp.

Vântul va avea intensificări și va sufla în rafale cu 60 – 75 km/h. Vor fi intervale cu viscol și vizibilitate redusă.

Intensificări ale vântului, cu viteze la rafală în general de 45 – 50 km/h vor fi și în sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei și în estul Munteniei.

A doua avertizare meteo de vânt puternic va fi valabilă de marți, ora 14:00, până miercuri, ora 10:00. În această perioadă, vor fi intensificări ale vântului în Dobrogea. Vântul va sufla cu viteze de 55 – 60 km/h și izolat de peste 70 km/h pe litoral.

Românii au rămas fără curent electric din cauza vremii

În altă ordine de idei, România a fost grav afectată de condiţiile meteo severe. Potrivit unui comunicat al companiei Reţele Electrice Dobrogea, echipele de intervenție au reușit să reconecteze la rețeuaua de energie electrică aproximativ 75% dintre clienţii care au reclamat întreruperea alimentării cu electricitate din cauza situației meteorologice. Mai precis, toate aceste probleme au fost cauzate de fenomenele care au intrat sub incidența codului roșu: vânt cu intensitate care a depășit 100 km/h și căderi de zăpadă.

Conform unui comunicat emis de companie, luni, la ora 20:00, echipele se aflau în procesul de remediere a unor defecțiuni. În rețelele care alimentează aproximativ 76.000 de clienți. Aceștia provin din 142 de localități. Dintre acestea, 60 sunt în județul Constanța, 40 în Tulcea, 29 în Călărași și 13 în Ialomița.

„Lucrările se desfăşoară în continuare în condiţii de iarnă, cu accesul dificil în multe zone din cauza zăpezii şi noroiului. Distanţele lungi prin zone cu acces greu până la elementele de reţea afectate, precum şi drumurile cu circulaţie îngreunată de troiene de zăpadă au provocat prelungirea duratelor de reparaţii. Tehnicienii au instalat opt grupuri electrogene de mare capacitate pentru alimentarea de pompe de apă şi puţuri în judeţul Constanţa şi alte cinci pentru alimentarea clienţilor din localităţile Negru Vodă, Ovidiu şi Medgidia (judeţul Constanţa) şi Feteşti (judeţul Ialomiţa, două grupuri)”, a informat sursa citată.