Cod portocaliu de caniculă în România
O mare parte a teritoriului Munteniei, sud-estului Olteniei, regiunii continentale a Dobrogei și sudului Moldovei se va confrunta cu condiții de caniculă intensă și disconfort termic ridicat până miercuri dimineața, conform avertizării emise de Administrația Națională de Meteorologie.
Între ora 10:00 a zilei de 11 iunie și ora 10:00 a zilei de 12 iunie, în regiunile afectate de avertizarea meteorologică se vor înregistra temperaturi extrem de ridicate pentru această perioadă.
Maximele vor fi, în general, între 35 și 37 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Avertizarea de cod portocaliu va viza Bucureștiul, dar nu numai. Pe lista județelor afectate se mai află și:
- Tulcea
- Constanța (parțial)
- Galați
- Brăila
- Ialomița
- Călărași
- Giurgiu
- Ilfov
- Buzău
- Vrancea
- Prahova
- Dâmbovița
- Teleorman
- Argeș
- Olt
- și Dolj (integral)
Cod galben de caniculă pentru alte zone din țară
În plus, în centrul Moldovei, nordul Olteniei și pe litoral se va institui un Cod galben de caniculă. Aici, temperaturile vor fi peste medie pentru această perioadă, cu maxime între 30 și 34 de grade Celsius.
Temperatura va genera un disconfort termic semnificativ, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge în jurul valorii de 80 de unități.
Cod portocaliu de caniculă în România. De asemenea, în anumite zone, nopțile vor fi caracterizate de temperaturi tropicale, cu minime care vor atinge și chiar depăși ușor pragul de 20 de grade Celsius.
Prognoza meteo ANM pentru următoarele 2 săptămâni
Banat
În primele două zile, se va înregistra o vreme călduroasă, cu o medie a maximelor între 30 și 32 de grade Celsius, după care temperaturile vor scădea treptat. Astfel, în jurul datei de 14 iunie, media temperaturilor diurne va fi în jurul valorilor de 24 până la 26 de grade Celsius.
Din 15 iunie, se va observa o tendință de creștere a temperaturilor maxime, de la o medie de 28 de grade Celsius, până la medii între 33 și 34 de grade Celsius în intervalul 19-21 iunie, urmând apoi o posibilă scădere a temperaturilor. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 14 și 18 grade Celsius, cu valori mai scăzute, de 12 până la 13 grade Celsius, în nopțile de 15 și 16 iunie.
În perioada 10-14 iunie, vor exista perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată și averse, uneori putând fi torențiale. Ulterior, ploile vor fi doar trecătoare și localizate pe suprafețe mai mici.
Crișana
La începutul intervalului, temperaturile diurne vor scădea, de la o medie de 28 de grade Celsius în data de 10 iunie, către medii de 24 de grade Celsius în data de 14 iunie.
Ulterior, vremea se va încălzi treptat, astfel încât în cea de-a doua săptămână se va înregistra o vreme călduroasă, cu maxime medii între 31 și 33 de grade Celsius. Media temperaturilor minime va oscila între 14 și 18 grade Celsius, cu valori mai scăzute, în jurul a 12 grade Celsius, în nopțile de 15 și 16 iunie.
În intervalul 10-14 iunie, se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată și averse, uneori cu caracter torențial. Ulterior, ploile vor fi sporadice și localizate pe suprafețe mai mici.
Transilvania
În prima săptămână prognozată, se vor înregistra mici variații ale temperaturilor, astfel că maximele vor avea în medie valori cuprinse între 24 și 28 de grade Celsius, cele mai scăzute fiind prevăzute pentru zilele de 14 și 15 iunie.
Ulterior, vremea se va încălzi și va deveni local călduroasă, cu temperaturi diurne ce vor atinge medii de 32 de grade Celsius, în special în intervalul 19-21 iunie. Media temperaturilor minime va rămâne în general constantă, situându-se între 13 și 15 grade Celsius, cu excepția nopților de 15 și 16 iunie, când va scădea către 11-12 grade Celsius.
În intervalul 10-15 iunie, se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi, local putând fi caracterizate prin averse torențiale. Ulterior, ploile vor fi doar sporadice și localizate pe suprafețe mai mici.
Maramureș
La începutul intervalului, se va observa o scădere a temperaturilor diurne, de la o medie de 27 de grade Celsius în data de 10 iunie, către medii de 22 de grade Celsius în data de 14 iunie.
Apoi, vremea se va încălzi treptat. În cea de-a doua săptămână se va înregistra o vreme local călduroasă, cu maxime medii în jurul a 30 de grade Celsius. Media temperaturilor minime va fi situată între 14 și 16 grade Celsius. Valori mai scăzute, spre 11-12 grade Celsius, vor fi în nopțile de 15 și 16 iunie.
În perioada 10-15 iunie, vor exista perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată și averse, uneori cu caracter torențial. Ulterior, ploile vor fi doar trecătoare și localizate pe suprafețe mai mici.
Moldova
În prima săptămână de prognoză, temperaturile diurne vor înregistra o tendință de scădere, pornind de la o medie între 30 și 32 de grade Celsius (cu posibile valori izolate caniculare în sudul regiunii) în zilele de 10 și 11 iunie, până la medii de 26 de grade Celsius în zilele de 14 și 15 iunie.
Ulterior, vremea se va încălzi treptat, astfel încât în cea de-a doua săptămână va redeveni călduroasă, posibil caniculară în zonele de câmpie. Maximele medii vor fi între 32 și 34 de grade Celsius. Media temperaturilor minime va rămâne în general constantă. Se va situa între 14 și 18 grade Celsius.
În perioada 10-15 iunie, vor exista perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată și averse, uneori cu caracter torențial. Ulterior probabilitatea de ploaie va fi redusă.
Dobrogea
Cod portocaliu de caniculă în România. În cea mai mare parte a intervalului prognozat, vremea va fi călduroasă, cu unele zone potențial caniculare în partea continentală a regiunii între 10 și 12 iunie, dar și posibil după data de 19 iunie. Media temperaturilor diurne va fi între 30 și 34 de grade Celsius.
O excepție va fi intervalul 14-16 iunie, când se va înregistra o scădere a mediei maximelor către 28-29 de grade Celsius. Temperaturile minime medii vor rămâne în general constante, situate între 18 și 20 de grade Celsius.
Manifestările specifice instabilității atmosferice vor fi prezente local în intervalul 12-16 iunie, însă în restul perioadei probabilitatea de ploaie va fi redusă.
Muntenia
Între 10 și 12 iunie, vremea va fi caniculară în cea mai mare parte a regiunii, cu o medie a temperaturilor maxime între 34 și 36 de grade Celsius.
Ulterior, se va înregistra o ușoară răcire. În zilele de 14 și 15 iunie media valorilor diurne va scădea până în jurul a 30 de grade Celsius.
În cea de-a doua săptămână a intervalului, vremea se va încălzi din nou, redevenind călduroasă și caniculară mai ales la câmpie în perioada 19-23 iunie, când media maximelor va atinge între 35 și 36 de grade Celsius.
Media temperaturilor minime se va situa între 16 și 18 grade Celsius, cu valori mai scăzute spre 14-15 grade Celsius în nopțile de 15 și 16 iunie.
În intervalul 10-15 iunie, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată și averse, local caracterizate prin ploi torențiale, însă ulterior probabilitatea de ploaie va fi redusă.
Oltenia
Cod portocaliu de caniculă în România. În prima săptămână a perioadei prognozate, temperaturile diurne vor avea o tendință de scădere. Ele vor porni de la o medie între 32 și 34 de grade Celsius (cu potențiale valori caniculare în sudul regiunii) în zilele de 10 și 11 iunie, către medii de 28 de grade Celsius în perioada 14-16 iunie.
Ulterior, vremea se va încălzi treptat. În cea de-a doua săptămână va redeveni călduroasă și caniculară în zonele de câmpie după data de 19 iunie. Maximele medii vor fi între 32 și 35 de grade Celsius. Media temperaturilor minime va rămâne în general constantă. Se va situa între 16 și 18 grade Celsius. Excepție fac nopțile din 15 și 16 iunie, când aceasta va coborî către 13-14 grade Celsius.
În perioada 10-14 iunie, se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată și averse, local caracterizate prin ploi torențiale, însă ulterior probabilitatea de ploaie va fi redusă.
La munte
În primele două zile, vremea va fi călduță, cu maxime medii în jur de 20 de grade Celsius. Ulterior, vremea se va răci treptat. În jurul datei de 14 iunie media temperaturilor diurne va tinde spre 14 grade Celsius.
Din 16 iunie, va urma o tendință de creștere a temperaturilor maxime. Vo crește de la o medie între 16 și 18 grade Celsius, către medii de 20-22 de grade Celsius.
Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 10 și 14 grade Celsius, cu valori mai scăzute, în jur de 8-9 grade Celsius, în nopțile de 14, 15 și 16 iunie.
Cod portocaliu de caniculă în România. În perioada 10-15 iunie, vor exista perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată și averse, local caracterizate prin ploi torențiale. Ulterior, precipitațiile vor fi doar pe suprafețe mai mici.