Seceta a afectat puternic agricultura din România în acest an. Se estimează că producția va fi mai mică decât aceea de anul trecut. Ministrul Agriculturii, Petre Daea spune că această problemă era de așteptat în contextul lipsei irigațiilor și măsurilor adecvate.
Chiar dacă seceta a afectat serios România și producţiile ar putea fi mai mici faţă de anul trecut, ministrul Agriculturii, Petre Daea spune că țara noastră nu va avea probleme cu aprovizionare. Pe de altă parte, fermierii cer despăgubiri, iar Guvernul a anunţat că, de săptămâna viitoare, va fi înfiinţat un comitet interministerial care se va ocupa de efectele schimbărilor climatice în agricultură şi de efectele pe care le produce seceta pedologică în acest domeniu.
Seceta afectează puternic trei județe din România
Cel mai afectat județ din țară este Vrancea, dar nici situația din Galați sau Buzău nu diferă cu mult. Ministrul Agriculturii spune că nu este nicio surpriză având în vedere lipsa irigațiilor și a măsurilor de îmbunatățire a reținerii apei în sol.
„Eu spun să fim liniştiţi din punct de vedere al aprovizionării populaţiei, sigur că situaţia fermierilor nu este confortabilă, motiv pentru care pentru zonele acestea afectate am stabilit un calup de patru măsuri. (…) Se stabileşte libertatea de a decide, în așa fel încât să schimbe destinaţia culturilor, să treacă de la porumb de destinaţie boabe la porumb de furaje”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Cu toate acestea, Petre Daea, a declarat că România va avea asigurată în acest an cantitatea de grâu necesară consumul intern, chiar dacă producţiile ar putea fi mai mici.
„Ce vă pot spune sigur este că am reuşit să adunăm producţia de orz, mai sunt câteva procente până la recoltarea totală a întregii suprafeţe din România, deci producţia este la adăpost. Am trecut de 60% şi la recoltatul grâului şi ce avem până acum ne arată că vom avea, şi suntem siguri de acest lucru, cantitatea de grâu necesară consumului intern. Nu o să vă dau producţiile, pentru că nu aş vrea să influenţez piaţă. O să vă comunic aceste producţii când se va încheia recoltatul şi întreaga producţie va fi în magazie închisă cu lacătul sau cu altceva pe dinafară”, a precizat ministrul Agriculturii.
Fermierii trebuie să primească despăgubiri
În același timp, și preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, solicită acordarea de despăgubiri pentru fermieri, susţinând că Guvernul vrea să „îngroape o problemă” prin înfiinţarea comitetului interministerial.
„Lăsaţi demagogia şi despăgubiţi fermierii! În 2020, când erau în opoziţie, pesediştii îşi rupeau hainele de pe ei în sprijinul fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă. Au adoptat şi o lege, declarată neconstituţională. Guvernul pe care l-am condus a evaluat pagubele provocate de secetă, a emis o ordonanţă de urgenţă, a obţinut acordul Comisiei Europene pentru schema de ajutor de stat, a asigurat resursele financiare necesare şi a acordat despăgubiri fermierilor pentru o suprafaţă totală afectată de secetă de aproape 1,2 milioane de hectare”, a declarat Orban.