Direcția de Sănătate Publică a anunțat luni dimineață o incidență de 4,95 la mia de locuitori. Totodată, sursa citată mai precizează că localitatea Dobroești se află în fruntea localităților cu cea mai mare incidență a cazurilor de coronavirus din Ilfov, cu 9,31 la mie.
Amintim faptul că având în vedere numărul extrem de mare al infectărilor, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis carantină de noapte toată săptămâna pentru Bragadiru, Mogoșoaia și Dobroești.
Situația devine cu atât mai îngrijorătoare în contextul în care Bucureștiul se aprope și el de o incidență de 6 la mia de locuitori, lucru care înseamnă impunerea carantine de noapte în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
În ceea ce privește obligativitatea purtării măștii de protecție, Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a anunțat că ourtarea măştii de protecţie este obligatorie în spaţiile publice, din 27 septembrie, precum pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă, potrivit deciziei adoptate, duminică, de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU).
Totodată, sursa citată mai precizează că măsurile au intrat deja în vigoare de la ora 00.00 și au o durată de 14 zile.
Ce restricții au intrat în vigoare
Pe lângă masca de protecție, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.
Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, anunță CMBSU.
În ceea ce privește transportul în comun, sursa citată precizează că STB SA va monitoriza permanent gradul de încărcare a mijloacelor de transport pe care le deservește, în scopul diminuării aglomerației din vehicule și stații, mai ales la orele de vârf.
În același timp, se va respecta circuitul de urcare/coborâre în mijloacele de transport, după cum urmează: în autobuze și troleibuze, accesul pasagerilor se va efectua prin ușa din față, iar coborârea pe celelalte uși; în tramvaie, accesul pasagerilor se va efectua prin ușa din mijloc, iar coborârea pe celelalte uși. Masca de protecție va fi și ea obligatorie în interiorul mijloacelor de transport.
La rândul lor, cei de la Metrorex SA au anunțat că vor informa și îndruma publicul călător prin instalațiile de sonorizare despre situațiile de aglomerare apărute și îl va informa asupra obligativității de a păstra distanțarea fizică și de a purta corect masca de protecție.