Este cod roșu de COVID în Europa, iar din ce în ce mai multe țări impun măsuri drastice astfel încât să țină pandemia sub control. Italia spre exemplu a înregistrat miercuri un nou record de infectări. Este vorba despre 190.000 de cazuri înregistrate în doar 24 de ore.

În acest context, guvernul de la Roma a decis să introducă vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele cu vârste de peste 50 de ani. Executivul precizează că această măsură este absolut necesară, astfel încât să se poată reduce presiunea asupra spitalelor, având în vedere faptul că persoanele din această categorie de vârstă au cel mai mare risc de a fi internate.

Trebuie menționat faptul că la momentul actual există peste 28 de milioane de persoane în această grupă de vârstă în Italia, însă mulți dintre ei au deja schema completă de vaccinare.

Amintim și faptul că vaccinarea este deja obligatorie în Italia pentru anumite categorii profesionale, precum personalul sanitar, din învăţământ şi pentru forţele de ordine. Totodată, călătoria cu mijloacele de transport în comun, intrarea în restaurante sau la diferite evenimente se poate face doar pe baza certificatului de vaccinare.

La rândul ei, Franța urmează și ea să ia un set de măsuri la fel de stricte. Una dintre ele ar urma să permită medicilor infectați cu noul coronavirus, care au simptome ușoare, să continue să trateze pacienții.

Regulile anunțate de Franța

Totodată, Franța mai are în plan și scutirea specială de la regulile de carantină ar putea fi aplicată și lucrătorilor din casele de îngrijire pentru bătrâni. Măsura vine în contextul în care este nevoie de menținerea în funcțiune atât a spitalelor cât și a azilelor de bătrâni.

Și Cehia ia măsuri pentru a ține în frâu pandemia de COVID și pentru a evita u blocaj. Astfel, perioada de carantină pentru persoanele confirmate cu COVID-19 și a contacților, ar urma să fie redusă la 5 zile. Guvernul ceh declara recent că această măsură are rolul de a proteja administraţia şi economia de un colaps în contextul propagării rapide a variantei Omicron.

Măsura ar urma să intre în vigoare pe 16 ianuarie, a anunțat premierul Cehiei.

„Acesta măsură va intra în vigoare pe 17 ianuarie și se referă la testarea tuturor angajaților. Toți vor fi testați cu teste antigen. Testarea se va face alternativ, de două ori pe săptămână sau o dată la trei sau la cinci zile. Dacă testul antigen este pozitiv, angajații vor sta în carantină 5 zile”, declara Vlastimil Valek premierul Cehiei.

Ce măsuri pregătește Marea Britanie

În Marea Britanie în schimb, măsurile se relaxează. Premierul Boris Johnson a anunțat că persoanele care vin din străinătate pe teritoriul țării nu vor mai fi nevoite să prezinte la intrarea în ţară un test negativ.

El a explicat că în momentul de față varianta Omicron s-a răspândit deja, iar turismul țării va fi afectat dacă măsurile nu vor fi ridicate.

„Atunci când varianta Omicron a fost identificată pentru prima dată, am introdus aceste restricții de călătorie pentru a încetini răspândirea tulpinii în țara noastră. Dar acum Omicron este atât de răspândit, încât aceste măsuri au un impact limitat asupra creșterii cazurilor, în timp ce continuă să continuă să afecteze drastic tursimul din țară”, a spus Boris Johnson premierul Marii Britanii.

De vineri, noile reguli vor intra deja în vigoare. Astfel, persoanele care vin în țară vor trebui să efectueze un test PCR sau antigen în cel mult 48 de ore după ce ajung în Anglia. Totodată, cei vaccinați nu mai sunt obligați să stea în izolare până la aflarea rezultatelor.