E din nou alertă de poluare în Bucureşti!
Hartă roşie de poluare pentru Bucureşti, miercuri dimineaţă
Miercuri dimineaţă, pe 16 februarie, este indicată o poluare masivă în Capitală, aproape toţi senzorii de pe harta pusă la dispoziţie de uRADMonitor fiind roşii.
Şi constatările din teren confirmă faptul că aerul este greu de respirat în multe zone din Bucureşti, miercuri dimineaţă, notează g4media.ro.
Valorile maxim admise pentru particulele mai mici de 2,5 microni au fost depășite, indică datele colectate de senzorii uRADMonitor.
Particulele fine, sau PM 2.5, sunt cei mai mici poluanți, dar printre cei mai periculoși. Când sunt inhalați, ajung în țesutul pulmonar, unde pot intra în fluxul sanguin și pot contribui la astm bronșic, boli cardiovasculare și alte boli respiratorii.
Raport deosebit de îngrijorător al ONU cu privire la poluare
Un raport publicat chiar marţi de către ONU (Organizaţia Naţiunilor Unite) indică faptul că poluarea produsă de state şi companii provoacă mai multe decese la nivel global decât pandemia de COVID-19.
ONU a cerut o „acţiune imediată şi ambiţioasă” pentru a interzice unele substanţe chimice toxice, relatează Reuters.
Potrivit raportului, poluarea cu pesticide, materiale plastice şi deşeuri electronice provoacă încălcari pe scară largă ale drepturilor omului, precum şi cel puţin 9 milioane de decese premature pe an, iar această problemă este în mare măsură ignorată.
Pandemia de COVID-19 a provocat aproape 5,9 milioane de decese, conform datelor Worldometer.
Documentul urmează să fie prezentat luna viitoare la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, care a declarat un mediu curat ca fiind un drept al omului.
Se cere interzicerea acestor substanţe
Raportul, postat marţi pe site-ul Consiliului, solicită interzicerea polifluoroalchilului şi perfluoroalchilului, substanţe chimice utilizate în produsele de uz casnic, precum vasele antiaderente pentru gătit, care favorizează apariţia cancerului şi sunt considerate „substanţe chimice pentru totdeauna”, pentru că nu se descompun în mod natural.
Documentul recomandă, de asemenea, curăţarea zonelor poluate şi, în cazuri extreme, chiar posibila relocare a comunităţilor afectate – multe dintre ele sărace, marginalizate şi indigene – din aşa-numitele „zone de sacrificiu”.
Termenul, folosit iniţial pentru a descrie zonele de testare nucleară, a fost utilizat în raport pentru a include orice locaţie contaminată puternic sau devenită nelocuibilă din cauza schimbărilor climatice.