Dezastru în România după ploile abudente și vântul puternic din ultimele ore. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă precizează că vremea rea a făcut pagube în mai multe județe din țară, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Un exemplu este situația de la Curtea de Argeş, unde pompierii au intervenit pentru degajarea unui copac prăbuşit pe cablurile electrice şi pentru degajarea elementelor căzute de pe două acoperişuri, care au avariat şi nouă autoturisme parcate în zonă.

Totodată, potrivit ISU Argeș, vremea ar fi făcut ravagii de la miezul nopții, cauzând inclusiv inundații. 

″Spre miezul nopţii şi după acesta, ploile abundente şi scurgerile de pe versanţi într-un pârâu care trece prin municipiul Câmpulung au provocat inundaţii în mai multe curţi şi încăperi aflate în subsolul construcţiilor, precum şi două locuinţe”, se arată într-o informare transmisă de ISU Argeş.

În ceea ce privește zonele vizate de furtuni, potrivit sursei citate, este vorba despre localităţile Bughea de Sus, Lereşti, Nămăeşti, Valea Mare Pravăţ, Piteşti şi Albota, unde pompierii au intervenit de urgență.

Furtunile au făcut ravagii în România 

“Cele mai însemnate cantităţi de apă ajunse pe proprietăţile cetăţenilor sunt în Câmpulung, unde se intervine în continuare cu motopompe pentru extragerea apei. Intervenţia pompierilor câmpulungeni este sprijinită de către Detaşamentul de Pompieri Mioveni şi autorităţile locale din localităţile afectate”, precizează ISU Argeş.

Pe lângă județul Argeș, Brașovul a fost și el inundat. Mai exact, mai multe străzi ale unui cartier periferic al municipiului Braşov au fost acoperite de apă în urma ploii torenţiale din noaptea de sâmbătă spre duminică, iar pe o porţiune din DN 1 A, legătura cu Ploieştiul, s-a circulat, duminică dimineaţa, pe un singur sens, în urma unei viituri peste carosabil.

IPJ Brașov preciza duminică dimineață că în urma revărsării pârâului Ghimbăşel, în zona cartierului Stupini, carosabilul a fost acoperit cu apă de până la 40 – 50 cm pe trei artere: Strada Fânului, Strada Făgurelului – intersecţia cu DN 13 şi pe strada Fântânii, precizează Agerpres.

“Pentru înlăturarea efectelor produse în urma inundațiilor pompierii brașoveni au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din gospodării și din subsolurile mai multor locuințe”, a transmis într-un comunicat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Inundațiile revin în forță

De menționat este faptul că, potrivit ultimelor informații transmise de hidrologi, inundațiile vor continua și în următoarele ore. Au fost emise noi atenţionări Cod portocaliu și galben de inundații.

În ceea ce privește codul portocaliu, acesta vizează râuri din 11 de județe, în vigoare până luni dimineață. În același timp, hidrologii au mai emis o serie de alerte privind scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Zonele vizate de atenționările meteorologice sunt bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Someș, Mureș, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret şi Prut. Pe de altă parte, râurile din județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Buzӑu și Ialomiţa sunt și ele de duminică ora 12.00 până luni la ora 9.00, sub alertă Cod portocaliu.

Hidrologii atenționează că fenomenele periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Braşov.