Cod Roșu pentru România. Vin inundațiile ce au devastat Ungaria. Raed Arafat: N-avem mult timp

Raed Arafat

SURSA FOTO: captură Facebook

Se apropie viitura de pe Dunăre care a făcut prăpăd la vecinii ungari. Raed Arafat a tras un semnal de alarmă, anunțând că fiecare județ va trebui să mobilizeze tot personalul dacă se atinge nivelul de alertă 4.

Raed Arafat anunță măsuri în ceea ce privește riscurile cauzate de precipitațiile din zilele următoare

Se așteaptă precipitații abundente în majoritatea regiunilor. Autoritățile se mobilizează pentru zilele următoare. De asemenea, se pregătesc pentru sosirea viiturii de pe Dunăre, spune Raed Arafat.

„Nu pot să vă dau un număr de localități care vor fi afectate. Zonele cu potențial de risc sunt zone unde sunt văile înguste și pot apărea torenți în urma unor ploi-fulger.

Primele probleme care ar putea apărea dacă debitul ajunge la 13.500mc/secundă. Este o diferență mare față de ceea ce așteptăm”, a spus Sorin Lucaci, director la Administrația Națională „Apele Române”.

Autoritățile locale au fost informate că trebuie să identifice persoanele aflate în risc. Aceste informații trebuie să fie deținute de ei și comunicate ISU, Poliției și Jandarmeriei. A fost subliniat că au avut timp suficient pentru a realiza acest lucru. De asemenea, se așteaptă rapoartele referitoare la persoanele cu risc și cu dizabilități.

„Autoritățile locale trebuie să identifice persoanele cu risc. Aceste date trebuie deținute de dânșii, trebuie comunicate ISU, Poliției și Jandarmeriei. Acest lucru au avut timp să-l facă. Așteptăm rapoartele cu persoanele cu risc si cu dizabilități.

Având în vedere informațiile noi, noi ne uităm la ploile care o să vină. De mobilizat forțe preventiv, acest lucru o să-l facem. Fiecare județ, dacă se ajunge la nivel de alertă 4, aduce tot personalul la lucru.

Este vorba de nowcasting, nu ți dă foarte mult timp la dispoziție. Depinde când se sesizează codul, atunci dăm mesajul RO-Alert”, a adăugat și Raed Arafat, șeful DSU.

Elena Mateescu, șefa ANM, a anunțat că se va emite o avertizare de tip galben și portocaliu pentru Oltenia și Muntenia

Ea a precizat că, dacă dimineața următoare se va indica o probabilitate mare în acele zone, se va emite un cod general roșu pentru a oferi timp suficient autorităților.

„Vom emite o avertizare de tip galben și portocaliu în Oltenia și Muntenia. Dacă mâine dimineață ne indică o probabilitate mare în zonele respective, vom emite cod general roșu pentru ca autoritățile să aibă timp la dispoziție”, a spus Elena Mateescu, șefa ANM.

Premierul Marcel Ciolacu a convocat o ședință de urgență la Palatul Victoria pe 26 septembrie. Scopul întâlnirii a fost analiza măsurilor necesare din cauza creșterii debitului Dunării. Conform prognozei INHGA, în zilele următoare, debitul Dunării la intrarea în țară ar putea atinge valori alarmante în comparație cu mediile multianuale ale lunilor septembrie și octombrie.

Directorul Administrației Naționale „Apele Române” a discutat despre măsurile luate

Sorin Lucaci, director al Administrației Naționale „Apele Române”, a discutat despre măsurile luate în vederea viiturii de pe Dunăre. El a subliniat că, în prezent, se estimează niveluri care pot fi gestionate în privința creșterii Dunării.

„Legat de speculațiile apărute astăzi referitoare la debitele Dunării și viiturile din această perioadă, s-a discutat despre un debit de 15.000 m³ pe secundă. Cu siguranță, acest debit nu va exista în acest moment. Realitatea este că, astăzi, la intrarea în țară, Dunărea are un debit de 6.800 m³ pe secundă.

Vârful viiturii se va atinge în perioada 2-3 octombrie și va fi de aproximativ 7.500 m³, care, cumulat cu ploile și cantitățile aduse din bazinele hidrografice ale râurilor Jiu, Olt, Argeș și Buzău, undeva la 2.000 m³, vor face ca debitul total al Dunării să ajungă la aproximativ 9.500 m³ pe secundă, nicidecum la 15.000 m³, cum s-a tot vehiculat“, a punctat Sorin Lucaci în cadrul conferinței de presă.

„Această valoare de 9.500 m³ pe secundă este gestionabilă de către Apele Române. Până la un debit de 10.000 m³ pe secundă, nu se atinge nivelul digurilor“, a subliniat Lucaci.

Referitor la prognoza meteo și la Codul Roșu anunțat, Lucaci a menționat că se fac pregătiri pentru gestionarea situației. El a precizat că Administrația Națională „Apele Române” a instituit starea de permanență în administrațiile bazinale afectate, respectiv Jiu, Olt, Argeș și Buzău. De asemenea, a informat că personalul tehnic de exploatare a fost instruit, iar echipele supraveghează constant lucrările de apărare existente.

„Am solicitat și administrațiilor din zonele limitrofe să fie pregătite pentru a reloca utilaje în vederea executării măsurilor de intervenție, dacă se impune. Prin aceste administrații, la nivel județean, vor fi contactate toate șantierele de construcții de-a lungul cursurilor de apă care ar putea fi afectate“, a mai spus acesta.