Un ciclon mediteranean face ravagii în Europa
Un ciclon mediteranean a provocat fenomene meteo extreme în Europa Centrală și de Sud-Est, aducând furtuni violente și vijelii de cod roșu în Polonia, unde cantitățile de precipitații au atins 70 l/mp, însoțite de grindină și rafale de vânt de până la 70 km/h.
În Germania și Serbia este în vigoare un cod portocaliu de vreme severă, în timp ce vestul României, alături de alte țări din sudul și sud-estul continentului, se află sub avertizare de cod galben.
Cod galben emis de ANM
În România, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi o avertizare de cod galben pentru furtuni, grindină și vânt puternic, valabilă până la ora 21:00.
Zonele cele mai afectate sunt Banatul, Crișana și vestul Transilvaniei, unde s-au înregistrat perioade de instabilitate atmosferică accentuată, manifestate prin averse torențiale, descărcări electrice frecvente, intensificări de vânt cu rafale de 50–60 km/h, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă acumulate în intervale scurte de timp au ajuns la 20–25 l/mp, izolat depășind chiar 40 l/mp.
Astfel de fenomene au fost semnalate și în alte regiuni ale țării, însă cu o frecvență mai redusă.
Pentru vineri, 25 aprilie, prognoza indică o instabilitate atmosferică localizată în zonele montane și în sud-estul țării, mai precizează ANM.
În București, joi, vremea a fost deosebit de caldă, cu un cer variabil pe tot parcursul zilei. Vântul a suflat slab până la moderat, iar temperatura maximă înregistrată s-a situat în jurul valorii de 25 de grade Celsius.
Cod galben de inundații emis de INHGA
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis joi o atenţionare de Cod galben de inundaţii, valabilă până vineri dimineaţa, ce vizează șase bazine hidrografice.
Potrivit prognozei hidrologice, în intervalul 24 aprilie, ora 13:00 – 25 aprilie, ora 9:00, ca urmare a precipitaţiilor prognozate și a propagării acestora, există riscul apariției unor scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, formarea de viituri rapide şi creșteri semnificative de debite și niveluri ale apelor, cu posibilitatea depășirii Cotelor de atenție. Aceste fenomene sunt așteptate în special pe râurile din bazinul hidrografic Coşuştea (afluent al râului Motru), în judeţul Mehedinţi.
Pe parcursul zilei de joi, până la ora 00:00, sunt prognozate fenomene hidrologice similare pe următoarele cursuri de apă, după cum urmează:
- Someşul Mic – în bazinul superior și pe afluenții din bazinul mijlociu și inferior (județele: Bihor și Cluj);
- Barcău – în bazinul superior și pe afluenții din bazinul mijlociu și inferior (județele: Sălaj și Bihor);
- Crişul Repede – în bazinul superior și pe afluenții din bazinul mijlociu și inferior (județele: Cluj și Bihor);
- Crişul Negru – în bazinul superior și pe afluenții din bazinul mijlociu și inferior (județele: Bihor și Arad);
- Crişul Alb – în bazinul superior și pe afluenții din bazinul mijlociu și inferior (județele: Hunedoara și Arad).
Specialiștii în hidrologie avertizează că viituri rapide, care ar putea provoca inundații locale, sunt așteptate cu o probabilitate și o intensitate ridicată pe anumite râuri mici situate în județele Bihor și Cluj.