Anunțul momentului pentru șoferii din România. Încălcarea acestor reguli în trafic se pedepsește cu amenzi usturătoare, iar permisul de conducere poate fi suspendat pe loc.
Codul Rutier aflat acum în vigoare prevede că toți participanții la trafic trebuie să respecte viteze legale atunci când circulă pe drumurile publice.
Astfel, limita maximă legală de viteză într-o localitate este de 50 km/h indiferent de tipul de vehicul. În anumite sectoare de drum însă, doar cu acordul poliției rutiere, anumite categorii de vehicule pot depăși cu o viteză de până la 30 km/h în plus.
Cum arată Codul Rutier 2022?
Vehiculele vizate de aceste excepții sunt cele din categoria A, adică motociclete cu sau fără ataș, și cele din categoria B, adică autovehiculele cu o masă maximă autorizată de până la 3,5 tone și cu maximum 8 locuri pe scaune, în afară șofer.
Mai există și o a doua categoria, în care se încadrează și ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă de maximum 750 kg, cu o masă maximă autorizată de 4,25 tone, arată Codul Rutier.
Șoferi trebuie să știe că pe drumurile europene, dar și cele expres și naționale, limita de viteză pentru categoriile A și B este de 100 km/h, în timp ce pe autostradă limita este de 130 km/h.
Mașinile din categoria C, D sau D1 pot circula cu cel mult 90 km/h pe drumurile europene, expres sau naționale și cu doar 110km/h pe autostradă.
Odată ce știm aceste reguli trebuie să știm și ce amenzi riscăm dacă încălcăm legislația. Conform Codului Rutier 2022, amenzile se acordă în funcție de punctul de amendă care este de 145 de lei.
Cea mai mare amendă poate fi de două puncte, adică 290 de lei, în timp ce cea mai mare amendă ajunge la 2.900 de lei. Amenzile se acordă pentru depășirea vitezei maxime admise cu 10-20 km/h.
Când se suspendă permisul de conducere pe loc?
Cei care sunt prinși cu o viteză de peste 50 km/h în schimb, pe lângă sancțiunea primită rămân și fără permis de conducere pentru o perioadă de trei luni de zile.
- „10-20 km/h peste viteza maximă admisă – două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 lei), plus două puncte de penalizare;
- 21-30 km/h peste viteza maximă admisă – patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 lei), plus trei puncte de penalizare;
- 31-40 km/h peste viteza maximă admisă – de la şase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 lei), plus patru puncte de penalizare;
- 41-50 km/h peste viteza maximă admisă – de la nouă la 20 puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 lei), plus şase puncte de penalizare;
- mai mult de 50 km/h peste viteza maximă admisă – de la nouă la 20 puncte-amendă, plus suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile”, arată Codul Rutier.
Și șoferii care circulă prea încet riscă să fie sancționați. Conform Codului Rutier, dacă un participant la trafic nu are un motiv întemeiat, dar totuși circulă cu o viteză cu cel puțin 10km/h sub limita impusă de legea poate fi amendat cu până la două sau chiar trei puncte de amendă.