Cod rutier 2023. Amenda de circulație. Unde se plătește și cum se face dovada plății?
Viața de șofer este plină de tot felul de evenimente neprevăzute, iar zilnic, polițiștii de la Rutieră îi sancționează cu amenzi usturătoare pe cei care încalcă regulile de circulație. Suntem convinși că nimănui nu îi face plăcere să primească amendă, însă, mai devreme sau mai târziu, aceasta trebuie achitată așa cum prevede legislația în vigoare.
Prin urmare, este important ca șoferii să cunoască prevederile legale. În acest material îți vom oferi toate informațiile necesare pentru a ști unde se achită amenzile, cât timp ai la dispoziție pentru a plăti doar jumătate, dar și motivul pentru care nu poți plăti amenda la agentul constatator. În plus, îți spunem și ce poți păți dacă amâni plata amenzii ori pentru neplata cu rea-credință a acesteia.
În anul 2023, amenzile de circulație se acordă în funcție de punctul de amendă, a cărui valoare a fost înghețată la 145 de lei. În lipsa altor modificări exprese, valoarea punctului de amendă de 145 de lei este valabilă până la data de 31 decembrie 2023.
Această valoare este valabilă de la începutul anului 2017, când salariul minim brut pe economie era de 1.450 de lei. Deși Codul Rutier prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie, valoarea punctului de amendă nu a crescut la 300 de lei la începutul anului 2023, după majorarea salariului minim din ianuarie la 3.000 de lei de la 2.550 de lei.
Cea mai mică sancțiune care poate fi acordată conducătorilor auto este de două puncte amendă, adică 290 de lei. În România există cinci clase de amendă, dintre care patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce ultima vizează doar persoanele juridice.
Astfel, amenda maximă pentru persoanele fizice este de 2.900 de lei (20 de puncte de penalizare), iar cea pentru persoanele juridice este de 14.500 de lei (100 de puncte de penalizare). Clasele de sancțiuni sunt:
- clasa I: 2/3 puncte-amendă;
- clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
- clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
- clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
- clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.
Unde se plătește amenda de circulație?
Condusul unei mașini vine la pachet cu numeroase beneficii, însă există și anumite aspecte mai puțin plăcute, cum ar fi amenzile rutiere. Acestea au fost inventate cu scopul de a-i descuraja pe șoferii tentați să încalce regulile de circulație.
În ceea ce privește plata amenzilor, legislația în vigoare este ceva mai permisivă, astfel că termenul în care se poate achita doar jumătate din cuantumul amenzii a crescut de la 48 de ore la 15 zile. La expirarea acestui termen, plata amenzii rutiere se va face integral.
Spre deosebire de alți ani, când erai nevoit să stai la coadă la Trezoreria Statului pentru a achita o amendă, acum lucrurile sunt mult mai simple. În prezent, ai la dispoziție trei modalități prin care poți să plătești amenzile de circulație, după cum urmează:
- Cash – la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de locul în care a fost luată amenda sau de domiciliul șoferului, și la direcțiile de taxe și impozite locale;
- Cash – la ghișeele Poștei Române de pe întreg teritoriul țării;
- Online – pe platforma ghiseul.ro. Pentru a avea acces la această platformă trebuie să-ți creezi un cont pe baza datelor tale personale și prin introducerea unui card bancar valid emis de o bancă din România;
- Online – prin intermediul unui serviciu de Internet Banking în contul special dedicat amenzilor contravenționale, disponibil online, și anume:
– Pentru persoanele fizice cu domiciliul în România, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.01;
– Pentru persoanele fizice cu domiciliul în străinătate, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.02.
Indiferent de cum alegi să faci plata amenzii, îți sugerăm să păstrezi chitanța, întrucât nu se știe niciodată când pot apărea neînțelegeri, mai ales la plata taxelor și a impozitelor anuale. În cazul în care îți va fi solicitată chitanța pentru soluționarea unui caz, tot ce trebuie să faci este să o trimiți rapid și simplu pe e-mail sau într-o scrisoare direct la Poliție.
Dacă vă întrebați de ce este interzisă achitarea amenzilor rutiere la polițistul constatator, ei bine, răspunsul e simplu: acest lucru poate fi considerat tentativă de mituire.