Cod Rutier 2024. Încalci legea și nu primești amendă. Cum poți depăși viteza legală

mașini

SURSA FOTO: Dreamstime

Cod Rutier 2024. Poți depăși viteza legală, fără a fi amendat! Da, este posibil. În România, există o toleranță legală când vine vorba de limita de viteză.

Poți depăși viteza legală, fără a fi amendat

Poți depăși viteza legală, fără a fi amendat! În România, există o toleranță legală între care se poate angaja răspundere contravențională, și anume: de 9 kilometri. Practic, cine depășește viteza legală cu 1 kilometru, nu va fi sancționat contravențional.

Amenzile apar numai când este vorba de 10 kilometri în sus. Sancționarea șoferilor se face etapizat, pe clase de sancțiuni, în funcție de viteza cu care s-a deplasat respectivul conducător auto.

Explicaţiile au venit din partea comisarului șef Alexandru Popa, ofițer specialist în cadrul Direcției Rutiere a IGPR.

Ți se suspendă permisul auto, dacă depășești prea mult viteza legală

Recent, un șofer s-a ales cu permisul de conducere suspendat pentru patru luni pentru că a fost surprins de radar conducând cu o viteză de trei ori mai mare decât cea legală.

A fost amendat cu aproape 2500 de lei. A fost sancționat contravențional pentru că a depășit cu peste 100 de kilometri pe oră viteza legală.

El a fost înregistrat de radar în timp ce conducea un autoturism pe Șoseaua Găești din municipiul Târgoviște, cu viteza de 152 km/h, pe un sector de drum unde limita legală este de 50 km/h. Pentru că a depășit limita legală de viteză cu 103 km/h, șoferul a fost sancționat contravențional cu o amendă de 2475 de lei.

SURSA FOTO: Dreamstime

Sistemul de avertizare care notifică șoferul când depășește limita de viteză este obligatoriu

De pe data de 7 iulie 2024, sistemul de avertizare care notifică șoferul când depășește limita de viteză este obligatoriu pentru orice mașină nouă vândută în Uniunea Europeană (UE).

Multe dintre mașinile disponibile, acum, pe piață auto din UE sunt deja echipate cu Intelligent Speed Assistance (ISA) deoarece a devenit obligatoriu pentru toate modelele noi începând din iulie 2022. Totuşi, s-au mai putut vinde maşini noi fără ISA şi după iulie 2022, atât timp cât modelul respectiv fusese lansat pe piaţă înainte de acea dată.

De acum înainte, însă, absolut orice maşină nouă va trebui să aibă sistemul instalat. ISA nu împiedică complet șoferii să depășească limita de viteză. El încearcă, în schimb, să le reamintească obligațiile legale prin emiterea de avertismente. ISA utilizează date GPS și camere de citire a semnelor de trafic pentru a determina viteza legală.

Uneori, poate interpreta greșit semnele de pe alte drumuri laterale și poate indica o limită de viteză incorectă. Aceste probleme sunt mai accentuate în zonele cu infrastructură slab gestionată și unde semnele de circulație lipsesc complet.