Cod Rutier 2024. Interzis pentru șoferi în intersecție și la mai puțin de 25m de ea. Îți ridică mașina

masini soferi intersectie

SURSA FOTO: Freepik

O poză surprinsă în Capitală cu o Tesla parcată în mijlocul unei intersecții a devenit subiect de amuzament. Pe rețelele de socializare oamenii se întreabă ironic dacă nu cumva o fi rămas fără baterie sau șoferul a adormit în ea. Iată însă şi ce prevede Codul Rutier cu privire la automobile şi intersecţii.

O Tesla parcată neregulamentar a stârnit amuzament online

În București, parcările neregulamentare nu sunt o raritate, însă un caz recent a atras atenția și a devenit subiect de discuție pe rețelele de socializare. Un șofer a decis să-și lase Tesla parcată sub un pod, chiar în mijlocul unei intersecții, încurcând astfel traficul și stârnind reacții din partea trecătorilor.

Este doar unul dintre numeroasele exemple de încălcare a regulilor de circulație în orașele aglomerate, mai ales în Capitală.

Incidentul a fost surprins de un trecător care a fotografiat mașina și a postat imaginea pe grupul de Facebook „Ai parcat ca un bou București”.

În scurt timp, imaginea cu Tesla a devenit virală, iar membrii grupului au început să comenteze situația, majoritatea ironizând gestul șoferului. Printre comentarii se numără replici precum: „Am parcat puțin să văd ce vrea Orban!” sau „Asta se întâmplă când rămâi fără baterie” sau „E în ea, doarme”, transmite b365.ro.

SURSA FOTO: Facebook
SURSA FOTO: Facebook

Legislația privind parcările în intersecții

Conform legislației rutiere din România, parcarea în intersecții este interzisă, iar șoferii care încalcă această regulă riscă amenzi. Legea prevede clar că nu este permisă parcarea în intersecții, inclusiv în sensurile giratorii, în zonele de preselecție marcate cu linii continue și în lipsa acestora, la mai puțin de 25 de metri de colțul intersecției.

„În intersecții, inclusiv cele cu circulație în sens giratoriu, precum și în zona de preselecție unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanță mai mică de 25 m de colțul intersecției”, se arată în legislație.

Pe lângă intersecții, legislația prevede și alte locații unde parcarea este strict interzisă:

  • Pe trecerile de pietoni,
  • Pe căile ferate industriale sau de tramvai,
  • Pe poduri, viaducte și sub pasaje denivelate,
  • În locuri cu vizibilitate redusă sub 50 de metri,
  • Pe trotuare și în stațiile mijloacelor de transport public,
  • Pe pistele de biciclete și pe carosabilul autostrăzilor, drumurilor expres sau europene,
  • În zone unde depășirea este interzisă,
  • În aria de acțiune a indicatorului „Oprirea interzisă”.

Șoferii care nu respectă aceste reguli riscă să fie amendați de Poliție. În cazul în care mașina este parcată neregulamentar și încurcă traficul, Poliția poate lua măsuri suplimentare, inclusiv ridicarea vehiculului.