Cum te încadrezi pe bandă dacă întorci în sensul giratoriu

Sensul giratoriu este o soluție eficientă pentru fluidizarea traficului în intersecții, însă mulți șoferi nu sunt familiarizați cu regulile corecte de utilizare. Codul Rutier reglementează clar circulația în aceste intersecții și impune respectarea anumitor norme pentru siguranța tuturor participanților la trafic. Află ce trebuie să știi despre cum să te încadrezi corect pe bandă atunci când întorci într-un sens giratoriu.

Semnalizarea corectă este esențială

Potrivit Codului Rutier, orice schimbare a direcției de mers trebuie semnalizată, chiar și pe drumurile cu prioritate. Acesta se aplică și în sensurile giratorii. Art. 116 din Codul Rutier stipulează clar: „Conducătorii de vehicule sunt obligați să semnalizeze schimbarea direcției de deplasare, depășirea, oprirea și punerea în mișcare”. Conform reglementărilor, în localități semnalizarea trebuie făcută cu cel puțin 50 de metri înainte de manevră, iar în afara localităților, cu 100 de metri înainte de a efectua schimbarea.

Cum procedăm corect în sensul giratoriu

Pentru a întoarce într-un sens giratoriu pe un drum cu o singură bandă, șoferii trebuie să activeze semnalul la stânga și să îl mențină până când părăsesc giratoriul, moment în care semnalul dreapta trebuie activat. În cazul drumurilor cu mai multe benzi, situația devine mai complexă. Recomandarea este de a selecta banda a doua sau cea mai din stânga înainte de a pătrunde în intersecție.

„M-am încadrat pe banda din stânga, pentru că vreau să fac stânga sau să mă întorc. Pătrund în sensul giratoriu tot pe banda din stânga. Și când vreau să ies, mă asigur din dreapta. Deși e legal, nu recomand să faci stânga de pe banda 1 într-un sens giratoriu cu mai multe benzi. Riști să încurci traficul și chiar să fii implicat într-un accident”, a explicat pentru ProMotor polițistul Tavi Perțea.

sens giratoriu
SURSA FOTO: Dreamstime

În ciuda faptului că este legal să întorci în sensul giratoriu și de pe prima bandă, este important ca șoferii să fie atenți la modul în care se încadrează pentru a evita incidentele.

Regulile de circulație pe benzi în sensul giratoriu

Conform noilor reglementări, în sensurile giratorii, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi. Aceștia trebuie să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că manevra nu va perturba traficul sau va pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. Codul Rutier prevede: „În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.”

Amendă pentru nerespectarea semnalizării

Nerespectarea obligației de semnalizare a schimbării direcției constituie contravenție și este sancționată cu amendă. Șoferii care nu semnalizează corect în sensul giratoriu riscă o amendă de aproximativ 500 de lei. De asemenea, acest comportament poate duce la situații periculoase în trafic, astfel că respectarea regulilor de circulație este esențială pentru siguranța tuturor participanților la drum.