Există numeroase situații în care, în intersecții nedirijate sau dirijate, mulți șoferi nu sunt siguri dacă și cui trebuie să acorde prioritate. Aceasta duce adesea la accidente rutiere care ar fi putut fi evitate printr-o cunoaștere de bază a Codului Rutier.
Articolele 57, 58 și 59 din Codul Rutier clarifică în mod precis situațiile în care șoferii trebuie să acorde prioritate, ținând cont de tipul de intersecție, precum și de indicatoarele sau semafoarele prezente.
Cine are prioritate în intersecții. Intersecțiile nedirijate
La intersecțiile cu circulație nedirijată, șoferul este obligat să cedeze trecerea vehiculelor care se apropie din partea dreaptă, conform condițiilor stabilite de regulament.
Codul Rutier prevede că ”la intersecţiile cu circulaţie dirijată, șoferii sunt obligați să respecte semnificaţia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicaţiile ori semnalele poliţistului rutier. Pătrunderea unui vehicul într-o intersecţie este interzisă dacă prin aceasta se produce blocarea intersecţiei”.
Un aspect important de reținut este că, în intersecțiile cu sens giratoriu semnalizate corespunzător, vehiculele aflate în interiorul acestora au prioritate față de cele care urmează să intre în intersecție.
În intersecțiile cu circulație nedirijată, șoferii sunt obligați să acorde prioritate vehiculelor care circulă pe șine. Aceste vehicule își pierd prioritatea în cazul în care efectuează un viraj la stânga sau când semnalizarea rutieră din zonă prevede o altă regulă de circulație.
De asemenea, în intersecții, șoferii care virează la stânga trebuie să cedeze trecerea vehiculelor care circulă din partea dreaptă și cu care se intersectează.
Prioritatea în intersecțiile cu circulație dirijată
În intersecțiile cu circulație dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorității de dreapta se aplică doar în situația în care două vehicule se întâlnesc, fiecare intrând în intersecție de pe un drum marcat cu un indicator care are aceeași semnificație de prioritate sau de pierdere a priorității.
În articolul 59 din Codul Rutier se precizează că atunci ”când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la acelaşi nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeţi verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-şi continua drumul în direcţia indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiţia acordării priorităţii de trecere vehiculelor şi pietonilor care au drept de circulaţie”.